Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα της δημοσκοπικής έρευνας της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα στην Πρόθεση Ψήφου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ωστόσο κρίνεται μάλλον αρνητικά για τους χειρισμούς του στο θέμα της Μέσης Ανατολής ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας.

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα με διαφορά για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και άνοδος ποσοστού

Το σαφές προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου, καθώς το 30,1% θα ψήφιζε ΝΔ αν γίνονταν εκλογές τώρα. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει άνοδος σε σχέση με το 29,9% της προηγούμενης δημοσκόπησης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη θέση με μόλις μία μονάδα διαφορά. Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει μιάμιση μονάδα από το 13,6% της προηγούμενης δημοσκόπησης, στο 12%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει μιάμιση μονάδα, από το 9,5% της προηγούμενης δημοσκόπησης στο 11%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ που ανέβηκε επίσης μισή μονάδα, από το 7,1% στο 7,6%, η Ελληνική Λύση από 5,7% σε 6,1% και το κόμμα Νίκη που έπεσε από το 3,1% στο 2,7%.

Δημοσκόπηση MRB πρόθεση

Δημοσκόπηση MRB: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Στην ερώτηση ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 38,1% κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ πολύ πιο κάτω έρχονται για το 8,2% ο Στέφανος Κασσελάκης, για το 7,4% ο Νίκος Ανδρουλάκης, για το 6,4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, για το 5,1% ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ένα 4% θεωρεί ότι είναι καταλληλότερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αξιοσημείωτο και καμπανάκι για τους αρχηγούς των αντιπολιτευτικών κομμάτων το 19,9% που θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλος κανένας.

Δημοσκόπηση MRB καταλληλότερος Α
Δημοσκόπηση MRB καταλληλότερος Β

Δημοσκόπηση MRB: Απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας

Ο δείκτης αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας κινείται αρνητικά / μάλλον αρνητικά για το 56,3% Αρνητικά, το 26,2% βρίσκεται στη μέση, ενώ μόλις το 16,6% έχει θετική / μάλλον θετική εικόνα.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης αυτή την στιγμή παραμένει η ακρίβεια για το 52,2% τους μήνες Οκτ. – Νοεμ. Ελαφρώς μειωμένο το ποσοστό σε σχέση με το 57,6 τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το πώς αξιολογούν την κυβέρνηση, το 63,9% την αξιολογεί αρνητικά/μάλλον αρνητικά και το 33,3% θετικά/ μάλλον θετικά.

Δημοσκόπηση MRB απαισιοδοξία
Δημοσκόπηση MRB προβλήματα

Δημοσκόπηση MRB: Αξιολόγηση του Κασσελάκη

Το 70,8% θεωρεί ότι με την έως τώρα στάση Κασσελάκη πηγαίνουν τα πράγματα χειρότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 19,5% ότι βελτιώνεται η κατάσταση.

Δημοσκόπηση MRB Κασσελάκη βελτίωση

Ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν κατά 25,5% με την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 18,5% με την στάση Κασσελάκη, ενώ ένα ποσοστό 46,6% με κανέναν από τους δύο.

Δημοσκόπηση MRB συμφωνούν ή διαφωνούν

Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, το 42,4% τάσσεται υπέρ Κασσελάκη, το 18,5% υπέρ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και το 35,6 με καμία από τις δύο πλευρές.

Δημοσκόπηση MRB ΣΥΡΙΖΑ ψηφ συμφωνούν

Σχετικά με τις διαγραφές στους ψηφοφόρους που δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνεί με τις διαγραφές το 45,7% και συμφωνεί το 29,3%.

Δημοσκόπηση MRB διαγραφές ΣΥΡΙΖΑ

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί με τις διαγραφές το 52,1%, διαφωνεί το 35,8% και ένα ποσοστό 12,1% Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Δημοσκόπηση MRB Κασσελάκης διαγραφές

Δημοσκόπηση MRB: Μεγάλη η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των 1000 δειγμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 83,5% στον βαθμό φόβου για τις εξελίξεις στο Ισραήλ απαντά Πολύ/Αρκετά.

Δημοσκόπηση MRB ανησυχία για Ισραήλ

Ενώ το 30,9% θεωρεί ότι έχουν δίκιο μάλλον οι Παλαιστίνιοι, το 10,1% μάλλον το Ισραήλ και το 22,5% κρίνει ότι έχουν δίκιο και οι δύο.

Δημοσκόπηση MRB δίκιο Ισραήλ Παλαιστίνη

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Το Αρνητικά 46,3% τους θεωρεί αρνητικούς/ μάλλον αρνητικούς, με το 34,8% να τους κρίνει θετικούς / μάλλον θετικούς.

Δημοσκόπηση MRB αξιολόγηση πρωθυπουργού