Νέα αποστολή στον Τιτανικό σχεδιάζει να κατεβάσει η εταιρεία που κατέχει και διαχειρίζεται τα δικαιώματα του πιο διάσημου ναυαγίου του κόσμου, δύο μόλις μήνες μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο Titan ανοιχτά του Καναδά και τους πέντε νεκρούς επιβάτες.

Σύμφωνα με το Associated Press, αποστολή της RMST στον Τιτανικό έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, αντιμετωπίζει όμως νομικά κωλύματα καθώς αντιτίθεται σε νόμο των ΗΠΑ και διεθνή συμφωνία με την Βρετανία που χαρακτηρίζουν το ναυάγιο ως «ιερό τόπο ταφής» και μνημείο για τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού το 1912.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι η αποστολή μπορεί να διαταράξει τα εύθραυστα αντικείμενα και τα τυχόν ανθρώπινα λείψανα που μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο ναυάγιο.

Η αποστολή της RMST έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η εταιρεία στο δικαστήριο τον Ιούνιο. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει εικόνες από ολόκληρο το ναυάγιο. Αυτό περιλαμβάνει «το εσωτερικό του ναυαγίου, όπου η φθορά έχει ανοίξει χάσματα ικανά να επιτρέψουν σε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα να διεισδύσει στο κύτος χωρίς να επηρεάσει την τρέχουσα δομή».

Η RMST δήλωσε επίσης ότι «μπορεί να ανακτήσει ελεύθερα αντικείμενα από το εσωτερικό του ναυαγίου». Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αίθουσα Μαρκόνι, αλλά μόνο αν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι στερεωμένα στον ίδιο τον Τιτανικό.

Το 2020, η αμερικανική κυβέρνηση και η RMST ενεπλάκησαν σε μια σχεδόν πανομοιότυπη νομική διαμάχη σχετικά με μια άλλη προτεινόμενη αποστολή στον Τιτανικό για την ανάκτηση του ασύρματου. Ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.