Μια γυναίκα, η Κάθλιν Φόλμπιγκ που καταδικάστηκε ως η χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας έλαβε χάρη αφού πέρασε 20 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της σε μια από τις σοβαρότερες δικαστικές πλάνες της χώρας.

Καταδικάστηκε το 2003 για τον θάνατο τριών παιδιών που πέθαναν όταν ήταν ακόμη βρέφη: του Πάτρικ Άλεν, 8 μηνών, της Σάρα Κάθλιν, 10 μηνών, και της Λόρα Ελίζαμπερ, 19 μηνών, καθώς και για την ανθρωποκτονία του γιου της Κάλεμπ Γκίμπσον, όταν ήταν μόλις δεκαεννέα ημερών.

Μία πρόσφατη έρευνα ωστόσο λέει πως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα παιδιά της μπορεί να πέθαναν από φυσικά αίτια. Η υπόθεση της 55χρονης έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δικαστικές πλάνης της Αυστραλίας, αναφέρει το CNN.

Η Φόλμπιγκ, η οποία πάντα υποστήριζε την αθωότητά της, φυλακίστηκε για 25 χρόνια το 2003. Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε διάστημα μιας δεκαετίας, μεταξύ 1989 και 1999, με τους εισαγγελείς στη δίκη της να ισχυρίζονται ότι είχε πνίξει τα παιδιά της.

Προηγούμενες προσφυγές και μια ξεχωριστή έρευνα του 2019 για την υπόθεση δεν βρήκαν λόγους για εύλογη αμφιβολία και έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα σε έμμεσες αποδείξεις στην αρχική δίκη της. Αλλά στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Tομ Μπάθερστ, οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν ότι η έρευνα για τις γονιδιακές μεταλλάξεις είχε αλλάξει την κατανόησή τους για τους θανάτους των παιδιών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) Μάικλ Ντέιλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/6) ότι ο Μπάθερστ είχε καταλήξει στην «ακράδαντη πίστη» ότι υπήρχε εύλογη αμφιβολία πως η Φόλμπινγκ ήταν ένοχη για κάθε αδίκημα.

Ως αποτέλεσμα, ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε υπογράψει χάρη και διέταξε την άμεση αποφυλάκιση της κας Φόλμπιγκ. «Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για εκείνη… Της εύχομαι ειρήνη», είπε ο Ντάλεϊ, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του ήταν επίσης με τον πατέρα των παιδιών, Κρεγκ Φόλμπιγκ.