Την ενοχή του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Γραικού, η σορός του οποίου βρέθηκε θαμμένη μαζί με το αυτοκίνητό του σε κτηνοτροφική μονάδα στη δυτική Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2019, δυόμισι χρόνια μετά την εξαφάνισή του, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό που διεξάγεται στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα-Μπαρτζώκα

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός σε μία μακροσκελή πρόταση, η οποία διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα, πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Ο κατηγορούμενος έδειρε με σφοδρότητα και μανία το θύμα και αυτό προκύπτει από τα χτυπήματα που έφερε η σορός. Όταν αντιλήφθηκε την πράξη του έσπευσε να εξαφανίσει τα ίχνη», είπε ανάμεσα σε άλλα η εισαγγελέας, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» στην εξιχνίαση της δολοφονίας.

Η εισαγγελέας μίλησε για την στιγμή που οι ειδικοί του τμήματος Γεωλογίας ανακάλυψαν το όχημα του Δημήτρη Γραικού στον αύλειο χώρο της μονάδας του ενώ μάλιστα σημείωσε πως ο δράστης θεώρησε υπέρβαση που αποκάλυψε μετά από ερωτήσεις των αρχών πού ήταν θαμμένος ο κτηνοτρόφος.

Ως αιτία θανάτου του θύματος αναγνωρίστηκε από την ιατροδικαστή υπηρεσία η βαριά θωρακική κάκωση με τον τεχνικό σύμβουλο, ιατροδικαστή της οικογένειας του θύματος, να συμφωνεί. Ωστόσο, οι σύμβουλοι της πλευράς του κατηγορούμενου απέδωσαν την αιτία θανάτου σε ανακοπή.

Η εισαγγελέας, ξεκαθάρισε πως τα χτυπήματα που έφερε το θύμα στα πλευρά δεν ταιριάζουν με την εκδοχή πως προκλήθηκαν από την πτώση του δράστη πάνω στο θύμα κατά τη διάρκεια του καυγά.

«Ο θανών δεν πήγε το μοιραίο βράδυ στη μονάδα του κατηγορούμενου για να δει αν είχε ζώα, όπως ανασκεύασε στην απολογία του ο ίδιος. Όπως προκύπτει, ο Γραικός τον ακολούθησε για να του ζητήσει τα χρήματα που του όφειλε. Εκεί έφτασε έξω φρενών, καθώς είχε αδικηθεί. Διαφώνησαν, ενδεχομένως το θύμα όντως να τον έβρισε, και ο κατηγορούμενος τον έδειρε με σφοδρότητα και μανία και αυτό προκύπτει από τα χτυπήματα που έφερε η σορός που βρέθηκε σαπωνοποιημένη (…) Ούτε την ώρα που οι ειδικοί ανακάλυψαν το αμάξι του κτηνοτρόφου παραδέχθηκε όσα είχε κάνει, ενώ παράλληλα προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές λέγοντας και πάλι ψεύδη», είπε χαρακτηριστικά.

Δολοφονία Γραικού: «Αν ήθελα να τον σκοτώσω, θα έπαιρνα ένα φτυάρι και θα τον χτυπούσα», είπε ο ένοχος

Υπενθυμίζεται πως χθες, ολοκληρώθηκε η απολογία του κατηγορουμένου, η οποία όπως σχολιάστηκε από την έδρα του δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε από μία πρωτοφανή ψυχραιμία του καθ’ ομολογία δράστη, ο οποίος, περιέγραψε βήμα – βήμα, όσα έγιναν εκείνοι το βράδυ, ενώ μάλιστα παραδέχθηκε πως έθαψε πτώμα και αυτοκίνητο στην κτηνοτροφική του μονάδα, για να μην υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

«Ζητώ για άλλη μια φορά συγνώμη από την οικογένεια που αμέλησα το γεγονός τόσα χρόνια. Το θύμα με είχε καλέσει για να δω κάποια ζώα που είχε για σφαγή. Δώσαμε τιμές και υπολόγιζα ότι ήταν περίπου 60 με 65 χιλιάρικα. Ο Γραικός τα ήθελε στην αρχή όλα μαύρα. Εγώ όμως τους είπα ότι δεν μπορώ», είπε απολογούμενος και πρόσθεσε:

«Τα ζώα ζύγιζαν τελικά λιγότερο όποτε στο τέλος βγήκα εγώ ζημιωμένος κατά 4.000 ευρώ. Το αναγνώρισε αυτό ο Γραικός. (…) Κατά τη φυγή από το σφαγείο ο Γραικός περίμενε έξω και με ακολούθησε. Όταν έφτασα στη μονάδα τον βρήκα στην αυλή. Τον ρώτησα ‘’τι κάνεις εδώ;’’. Και μου απάντησε ότι του είπα ψέματα ότι δεν είχα ζώα να του δώσω. Άρχισε να με βρίζει.

Όταν του είπα ‘’σήκω φύγε’’ τσατίστηκε και έβρισε τη μάνα μου. Μόλις με έπιασε από το γιακά τον χτύπησα με το χέρι δυνατά στο αριστερό μάτι». (…) Μετά πέσαμε και οι δυο κατά εγώ από πάνω του. Μόλις σηκώθηκα όρθιος του μίλησα και δεν ανταποκρινόταν. Του έριξα νερό στο πρόσωπο αλλά πάλι δεν συνέρχονταν. Τον πάτησα στο στήθος με τον τρόπο που είχα μάθει στο στρατό. Μετά θα τον έβαζα στο αγροτικό και θα τον πήγαινα στο Κέντρο Υγείας. Αν ήθελα να τον σκοτώσω, θα έπαιρνα ένα φτυάρι και θα τον χτυπούσα. Δεν είχα μισός για αυτόν τον άνθρωπο».

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της απολογίας του συμπλήρωσε: «Όταν ήρθε ο οδηγός με τα μπάζα έβαλα το πτώμα μέσα στο αρμεκτήριο και το αγροτικό του Γραικού στην αποθήκη. Μόλις έφυγε ο οδηγός του έκανα ξανά μαλάξεις. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είχε γίνει. Κάθισα κάτω και σκεφτόμουν τι θα κάνω.

Είδα μπροστά μου τον φορτωτή και έτσι σκέφτηκα να εξαφανίσω πτώμα και αμάξι σκάβοντας δυο λάκους. Πρώτα έβαλα το αμάξι και μετά πήγα πήρα τη σορό του Γραικού. Την έθαψα και έφυγα. Γύρισα στο σπίτι μου. Για δυόμισι χρόνια ζούσα με τις τύψεις. Μπήκα σε ένα μονόδρομο. Είχα παιδιά που έδιναν εξετάσεις. Δεν αποκάλυψα τίποτα για να μην δεχθώ τις συνέπειες».

Τέλος, κλείνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος δήλωσε μετανιωμένος που χτύπησε, όπως είπε, το θύμα και πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει. «Μετανιώνω που τον χτύπησα και που το έκρυψα. Τον χτύπησα για να σταματήσει όχι για να τον σκοτώσω. Εργάζομαι στην φυλακή πλέον και είμαι υπεύθυνος για πολλά πράγματα, έχω στην εποπτεία μου πολλά άτομα και συμμετέχω σε εκπαιδευτικά προγράμματα».