«Δεν έχω δει δέντρο εδώ και τρία χρόνια. Ξαναζώ κάθε περίπατο, κάθε ποτάμι, λίμνη, παραλία με βουτιές και πικνίκ και ηλιοβασιλέματα. Κρυφά προφέρω τα ονόματα των τόπων που έχω επισκεφτεί και έχω περάσει». Η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι, η οποία κρατείται στην Κίνα, περιγράφει πώς νιώθει να στέκεται στο φως του ήλιου για μόλις 10 ώρες τον χρόνο σε ένα «γράμμα αγάπης» με παραλήπτη τους συμπολίτες της.

Ποια είναι η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι

Η 48χρονη Τσενγκ ήταν τηλεοπτική παρουσιάστρια επιχειρηματικών ειδήσεων για την κινεζική κρατική τηλεόραση και τον Αύγουστο του 2020 συνελήφθη από Κινέζους αξιωματούχους ασφαλείας. Δικάστηκε πριν από πάνω από ένα χρόνο, κεκλεισμένων των θυρών, από δικαστήριο της κινεζικής πρωτεύουσας χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η ετυμηγορία. Κατηγορείται ότι παρείχε κρατικά μυστικά σε άλλη χώρα.

Το «γράμμα αγάπης σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους» ήταν η πρώτη της δημόσια δήλωση από τότε που φυλακίστηκε. Το γράμμα υπαγορεύτηκε στο προξενικό προσωπικό όταν την επισκέφθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον σύντροφό της.

«Στο κελί μου, το φως του ήλιου λάμπει μέσα από το παράθυρο, αλλά μπορώ να σταθώ μπροστά σε αυτό μόνο 10 ώρες το χρόνο», γράφει.

Τα κλινοσκεπάσματά της αερίζονται μια φορά τον χρόνο. «Τυλίγω τον εαυτό μου με την κουβέρτα και προσποιούμαι ότι με αγκάλιαζε η οικογένειά μου».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τη σύλληψή της, η οποία έγινε καθώς το Πεκίνο διεύρυνε τους αποκλεισμούς στις αυστραλιανές εξαγωγές εν μέσω διπλωματικής διένεξης, που σταδιακά αποκλιμακώνεται.

«Πιο πολύ μου λείπουν τα παιδιά μου»

Η Κίνα, η οποία είπε ότι η Καμπέρα πρέπει να σέβεται τη κυριαρχία της κινεζικής δικαιοσύνης, αυτή την εβδομάδα ήρε τις κυρώσεις για το αυστραλιανό κριθάρι, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο φέτος. Υπάρχει δημόσια πίεση στην κυβέρνησή του για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Τσενγκ.

Την Κυριακή, ο Αλμπανέζε τόνισε ότι η απόφαση για άρση των κυρώσεων στο κριθάρι ήταν θετική, αλλά θέλει «να αρθούν και άλλα εμπόδια… όπως στις υποθέσεις κράτησης Αυστραλών, συμπεριλαμβανομένης της Τσενγκ Λέι».

«Η απελευθέρωση της Λέι και η επιστροφή της στο σπίτι με τα παιδιά της θα βελτίωνε πολύ το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, από αυστραλιανή και διεθνή σκοπιά… σε μια περίοδο όπου και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε στο Reuters ο σύντροφος της Τσενγκ, Νικ Κόιλε.

Η Τσενγκ, η οποία μετακόμισε στην Αυστραλία όταν ήταν 10 ετών, θυμάται ότι μεγάλωσε σε μια πολυπολιτισμική χώρα.

«Πιο πολύ μου λείπουν τα παιδιά μου», καταλήγει στο γράμμα της. Ηλικίας 11 και 14 ετών, τα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία με τη γιαγιά τους.