Μαζικό κύμα πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία στο Κίεβο, την Οδησσό και σε άλλες πόλεις στα δυτικά και τα νότια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 132 τραυματίστηκαν. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα εμπορικό κέντρο και ένα μαιευτήριο επλήγησαν στην κεντρική πόλη Ντνίπρο.

«Σήμερα, η Ρωσία χρησιμοποίησε σχεδόν κάθε τύπο όπλου στο οπλοστάσιό της», δήλωσε Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμώντας ότι η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 110 πυραύλους κατά την επίθεση.

«Ένα μαιευτήριο, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ένα εμπορικό κέντρο, πολυώροφα κτίρια κατοικιών και ιδιωτικές κατοικίες, μια εμπορική [εγκατάσταση] αποθήκευσης και ένα πάρκινγκ [χτυπήθηκαν] … Θα απαντήσουμε σίγουρα στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια ολόκληρης της χώρας μας, κάθε πόλης και κάθε πολίτη. Η ρωσική τρομοκρατία πρέπει και θα χάσει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την δυσάρεστη είδηση των νεκρών και τραυματιών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Αντρί Κοστίν, δημοσιοποιώντας έναν ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό. «Σήμερα το πρωί, ο εχθρός εξαπέλυσε πάνω από 150 πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 16 νεκροί και 97 τραυματίες», σημείωσε ο Αντρί Κοστίν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται δύο παιδιά ηλικίας 6 και 8 ετών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως «η σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση, μία από τις μεγαλύτερες αφότου ξεκίνησε ο πλήρους κλίμακας πόλεμος, απέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ανακωχή με τη Μόσχα». «Η Ρωσία δεν εξετάζει οποιαδήποτε άλλα σενάρια πέραν της πλήρους καταστροφής της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Κάνοντας απολογισμό των επιθέσεων που εξαπέλυσε από την 23η έως την 29η Δεκεμβρίου, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε σήμερα ότι «Όλοι οι στόχοι που είχαν οριστεί, έχουν πληγεί». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διευκρίνισε πως εξαπέλυσε περισσότερα από 50 πλήγματα, μεταξύ των οποίων ένα «μεγάλο πλήγμα» στην Ουκρανία μεταξύ της 23ης και 29ης Δεκεμβρίου σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, αποθηκών πυρομαχικών και σημεία ανάπτυξης Ουκρανών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων.

Ουκρανία

Από την πλευρά της η Γαλλία καταδίκασε σθεναρά σήμερα «τη στρατηγική τρόμου που έχει σκοπό να καταστρέψει ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές», μετά το τελευταίο μαζικό κύμα ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ενημερώνει ότι «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να της παρέχει την απαραίτητη βοήθεια ώστε να της επιτρέψει να ασκήσει τη νόμιμη άμυνά της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της».

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της πρέσβεως των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη από πόρους τώρα για να συνεχίσει να μάχεται για να απελευθερωθεί από αυτήν την φρίκη το 2024», έγραψε η Μπρίτζετ Μπρινκ στο X (Twitter).

Να σημειωθεί ότι η επίθεση της Ρωσίας ήρθε μετά την καταστροφή από τον στρατό της Ουκρανίας ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου που σταθμεύει στο λιμάνι της Κριμαίας, της πόλης Φεοντόσια, προκαλώντας μια σπάνια αναγνώριση από το Κρεμλίνο μιας στρατιωτικής απώλειας. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η πολεμική της αεροπορία κατέστρεψε το αποβατικό πλοίο Novocherkassk, με τον Ζελένσκι να δηλώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το πλοίο είχε ενταχθεί στον «ρωσικό υποβρύχιο στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Με πληροφορίες από τον Guardian και το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Photo credits: Shutterstock