Στην πλούσια σε ιστορία ανατολική Ουκρανία, ο πόλεμος με τη Ρωσία επιταχύνει τόσο τις ιστορικές ανακαλύψεις όσο και την καταστροφή θησαυρών. Μια μέρα τον Αύγουστο, ο Oleksandr Koslov, της 79ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, έσκαβε ένα όρυγμα στο δάσος κοντά στον ποταμό Siverskyi Donets στην ανατολική Ουκρανία. Είχε ζέστη και υγρασία. Υπήρχαν κουνούπια παντού. Από την απέναντι όχθη του ποταμού οι Ρώσοι βομβάρδιζαν συνεχώς.

Ο ίδιος και η τετραμελής ομάδα του έκαναν ένα διάλειμμα από αυτή τη σπαρακτική, επικίνδυνη δουλειά, όταν ένας από αυτούς ανέφερε ότι είχε δει θραύσματα κεραμικών στο έδαφος. Ο Koslov έριξε μια ματιά- ίσως ήταν σύγχρονα αγγεία που ξεβράστηκαν από τις πλημμύρες του ποταμού, σκέφτηκε.

Στη συνέχεια όμως άρχισαν να εμφανίζονται περισσότερα αντικείμενα. Εργαλεία από πυριτόλιθο. Οστά ζώων. Κεραμικά. Μια καλοφτιαγμένη αιχμή βέλους.

Ο 32χρονος πτυχιούχος ιστορίας, ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής λιανικού εμπορίου πριν υπηρετήσει εθελοντικά στον ουκρανικό στρατό, συνειδητοποίησε ότι είχαν βρει κάτι πολύ παλιό – της εποχής του χαλκού, ίσως και της νεολιθικής εποχής. Η παύση για να μελετήσουν αυτό στο οποίο είχαν πέσει δεν ήταν πραγματικά μια επιλογή, όμως.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σκάψεις τα χαρακώματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε με αγωνία ο 32χρονος.

Αρχαίος τάφος από το 5.000 π.Χ.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα μάζεψε όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούσε. Αργότερα, ο Κοσλόφ έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο μουσείο από ένα κουτί πυρομαχικών, επισημαίνοντας τα αντικείμενα για να τα δείξει στους ανώτερους αξιωματικούς του. Κάλεσε επίσης τον Δρ Serhii Telizhenko στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ουκρανίας.

Ουκρανία

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Telizhenko, ο Koslov και οι συνάδελφοί του είχαν πέσει πάνω σε ένα αρχαίο χώρο ταφής που χρονολογείται ίσως 5.000 χρόνια πίσω, στην εποχή του λίθου, αλλά περιλαμβάνει επίσης υλικό από την νεολιθική εποχή ή την εποχή του χαλκού και τον πολιτισμό των κατακομβών της μέσης εποχής του χαλκού που άκμασε στη στέπα τον τρίτο έως τον δεύτερο αιώνα π.Χ..

Ευρήματα από τους Σκύθες

Η Ουκρανία είναι μια χώρα εντυπωσιακά πλούσια σε αρχαία αρχαιολογία, είτε πρόκειται για τους Σκύθες, με τα άλογα και τον λεπτοδουλεμένο χρυσό τους, που διέσχιζαν τις στέπες από τον 9ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ., είτε για τον ενδιαφέροντα πολιτισμό της λίθινης εποχής Κουκουτένι-Τρυπηλία, που παρήγαγε αξιοσημείωτα, περίτεχνα διακοσμημένα κεραμικά και τεράστιες, σε κλίμακα πόλης, μεγαθήρια, είτε για τους Έλληνες, που δημιούργησαν εμπορικά αυτοκρατορία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Μεγάλη η καταστροφή λόγω του πολέμου

Αλλά σε μια χώρα με ήδη περιορισμένους πόρους για την πολιτιστική προστασία, η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας σήμανε μια επίθεση καταστροφής αυτής της πλούσιας καταγραφής του παρελθόντος.

Η πλήρης έκταση της ζημίας είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Έρευνα που δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Antiquity επισημαίνει τη δυσκολία της επιτόπιας εκτίμησης ακόμη και σε απελευθερωμένες περιοχές όπως η περιφέρεια Τσερνίχοφ στα βόρεια και το Χάρκοβο στα ανατολικά, λόγω του κινδύνου ναρκών και μη εκραγμένων πυρομαχικών.

Γρηγορότερες καταστροφές και από το 1945

Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, συλλογές μουσείων από κατεχόμενες πόλεις όπως η Μελιτόπολη, η Χερσώνα και η Μαριούπολη έχουν αφαιρεθεί και μεταφερθεί χονδρικά στη Ρωσία και την Κριμαία. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και άλλων μνημείων, έχει γίνει στόχος, με καταστροφές «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1945», σύμφωνα με τους συγγραφείς. Οι εκσκαφές τάφρων «καταστρέφουν την θαμμένη πολιτιστική κληρονομιά με ανησυχητικό ρυθμό», προσθέτουν. Οι συγγραφείς θεωρούν τους αρχαιολογικούς χώρους με ιδιαίτερη ανησυχία, ως «πιο προβληματικούς και λιγότερο κατανοητούς» από άλλες μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευρήματα της πρωτο-ινδοευρωπαϊκής γλώσσας

Ο Telizhenko είναι ειδικός στο εξαιρετικό αρχαιολογικό τοπίο της ανατολικής Ουκρανίας, ιδίως στην περιοχή του Λουχάνσκ, τα λιβάδια της οποίας είναι διάσπαρτα με χαρακτηριστικά «κουργκάν» ή αρχαίους ταφικούς τύμβους που στέκονται περήφανα πάνω από το επίπεδο τοπίο της στέπας.

Οι αρχαιολόγοι και οι ειδικοί της γλωσσολογίας έχουν συνδέσει αυτή την προϊστορία με τους ομιλητές της υποτιθέμενης χαμένης γλώσσας της πρωτο-ινδοευρωπαϊκής, από την οποία προέρχονται οι γλώσσες που ομιλούνται σε χώρες από την Ινδία έως τη Σκανδιναβία και τη Βρετανία.

Οι εργασίες πεδίου του ίδιου του Τελιζένκο στην περιφέρεια Λουχάνσκ διακόπηκαν από την κατάληψη τμημάτων της περιοχής από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014 και διακόπηκαν εντελώς από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

Κοντά στους 2.000 αρχαίους τάφους έχουν καταστραφεί

Αντί να κάνει ανασκαφές, χρησιμοποιεί τώρα δορυφορικές εικόνες ανοικτού κώδικα για να καταγράψει την καταστροφή και τη φθορά των ταφικών τύμβων από τους βομβαρδισμούς και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες. Από το 2014, είπε, μιλώντας από το γραφείο του στο Κίεβο, έχουν πληγεί 1.863 κουργκάν. Ειδικά πριν από την ευρεία χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι τύμβοι αποτελούσαν χρήσιμα σημεία διοίκησης για τους στρατιωτικούς και των δύο πλευρών, είπε. Οι ζημιές, είπε, «είναι μια τεράστια απώλεια, όχι μόνο για την αρχαιολογία σε τοπικό επίπεδο- αυτό έχει παγκόσμια σημασία».

Πηγή: Guardian