Λάδι στη φωτιά στην ήδη έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων χρόνων στη Μιανμάρ έριξε η είδηση της σφαγής 21 ανθρώπων σε βουδιστικό μοναστήρι κοντά στην επαρχιακή πόλη Πινλάουνγκ. Αν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αρνούνται ότι διέπραξαν το έγκλημα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με κύριο αίτημα την πτώση της στρατιωτικής χούντας, που βρίσκεται στην εξουσία από το καλοκαίρι το 2021.

Το περιστατικό έγινε στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με όλα τα ανεξάρτητα ρεπορτάζ, αλλά αποκαλύφθηκε κάποιες ημέρες αργότερα επειδή η επικοινωνία με τη συγκεκριμένη περιοχή είναι περιορισμένη. Στην επαρχία Σαν μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικού στρατού σχεδόν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1948.

Κακοποιήθηκαν πριν σκοτωθούν

Οι φωτογραφίες και το βίντεο από το μοναστήρι προκαλούν φρίκη: Πτώματα στοιβαγμένα και αιματοκυλισμένα, με εμφανή σημάδια κακοποίησης και ξυλοδαρμού εκτός από τις σφαίρες. Όλοι φορούσαν είτε πολιτικά ρούχα, είτε τους παραδοσιακούς πορτοκαλί μανδύες των μοναχών, και φυσικά ήταν άοπλοι. Όπως λένε κάτοικοι γειτονικών χωριών που είχαν εγκαταλείψει την περιοχή και τελικά σώθηκαν, οι αντάρτες είχαν προειδοποιήσει ότι πλησιάζουν κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά οι μοναχοί δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι και μάζεψαν γύρω τους κατοίκους που επίσης επέλεξαν να μείνουν.

Η στρατιωτική χούντα σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το περιστατικό ως προβοκάτσια. Στο κείμενο τονίζεται ότι ο στρατός δεν έφτασε ποτέ στην περιοχή και ότι οι αντάρτες ήταν αυτοί που κατέσφαξαν κατοίκους και μοναχούς, για να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση. Βεβαίως οι αιτιάσεις αυτές δεν έπεισαν κανέναν.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν αργότερα ήταν εξαιρετικά βίαιες. Περισσότεροι από 140 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε επίσης 14 τραυματίες. Από την επιβολή του πραξικοπήματος εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλες 18.000 έχουν συλληφθεί ως αντιφρονούντες.

Η Μιανμάρ είναι ένα από τα διαχρονικά καυτά σημεία του πλανήτη κι αυτό συμβαίνει λόγω εθνολογικής σύστασης. Οι Βιρμανοί μπορεί να αποτελούν το 68% του πληθυσμού, ωστόσο το υπόλοιπο 1/3 ανήκει σε δεκάδες φυλές, με διαφορετικές γλώσσες, έθιμα και τρόπο ζωής. Η άρνηση της πλειοψηφίας να χορηγήσει πραγματική αυτονομία στις μειονότητες έχει οδηγήσει σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, κυρίως στις απρόσιτες ζούγκλες που βρίσκονται στα βορειοανατολικά και τα βορειοδυτικά.