Μετά από επίθεση την Παρασκευή στη Μιανμάρ, που αποδίδεται στη χούντα, τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο άτομα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, αγνοούνται. Όπως αναφέρει το BBC, οι στρατιώτες ανάγκασαν τους ανθρώπους να βγουν από τα αυτοκίνητά τους, κάποιους τους συνέλαβαν και άλλους τους έκαψαν στην ανατολική πολιτεία Kayah.

Ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. «Επιβεβαιώσαμε ότι το ιδιωτικό αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση και πυρπολήθηκε», είπε η βρετανική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Επιπλέον, η εκλεγμένη αρχηγός Aung San Suu Kyi και μέλη του κόμματός της National League for Democracy (NLD), είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Η Save the Children καταδίκασε την επίθεση και η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children, Inger Ashing, πρόσθεσε: «Είμαστε τρομοκρατημένοι με τη βία που διεξάγεται εναντίον αθώων πολιτών και του προσωπικού μας, που είναι αφοσιωμένοι ανθρωπιστές, υποστηρίζοντας εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη Μιανμάρ».

Σημειώνεται πως οι δύο εργαζόμενοι της οργάνωσης επέστρεφαν στο σπίτι τους έπειτα από μια ανθρωπιστική αποστολή στην περιοχή.

https://www.intronews.gr/10744-2-ores-akyronoun-tis-ekdiloseis-tous-gia-tin-protochronia/news/

«Όταν πήγαμε για επαλήθευση στη ζώνη αυτή, σήμερα το πρωί, βρήκαμε απανθρακωμένα πτώματα στα δύο φορτηγά. Βρήκαμε 27 πτώματα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας, οργάνωσης που μάχεται τη χούντα. Η πηγή αυτή ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε «27 κρανία» αλλά υπήρχαν και άλλα πτώματα «τόσο απανθρακωμένα που δεν μπορούσαμε να τα μετρήσουμε».

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Myanmar Witness «35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, κάηκαν και σκοτώθηκαν από στρατιώτες στις 24 Δεκεμβρίου στο καντόνι του Χπρούσο».

Ένας εκπρόσωπος της χούντας, παραδέχτηκε ότι την Παρασκευή ξέσπασαν ταραχές στο Χπρούσο όταν στρατιώτες προσπάθησαν να σταματήσουν επτά οχήματα που θεώρησαν «ύποπτα». Οι στρατιώτες σκότωσαν «έναν αριθμό» ατόμων, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, με το οποίο τερματίστηκε η δεκαετής διαδικασία της μετάβασης στη δημοκρατία. Μέσα σε δέκα μήνες, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 πολίτες, σύμφωνα με μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, την Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατουμένους, η οποία καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις.