Ο δημοσιογράφος Danny Fenster αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή της Μυανμάρ, τρεις ημέρες αφότου καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για παραβίαση του νόμου μετανάστευσης, για παράνομη δράση και για παρότρυνση του λαού σε δράση κατά του καθεστώτος.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Bill Richardson, είπε ότι ο Fenster αφέθηκε ελεύθερος και σύντομα θα επιστρέψει στο σπίτι του μέσω Κατάρ.

Ο Fenster, ο διευθύνων συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού Frontier Myanmar, καταδικάστηκε την Παρασκευή για διάδοση ψευδών ή εμπρηστικών πληροφοριών, επαφή με παράνομες οργανώσεις και παραβίαση των κανονισμών για τις βίζες και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Richardson διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στη Μυανμάρ, όταν συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον στρατιωτικό ηγέτη του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της νομπελίστριας Aung San Suu Kyi τον Φεβρουάριο. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου της Μιανμάρ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο 37χρονος Fenster συνελήφθη τον Μάιο ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη Μιανμάρ, καθώς η χώρα βρισκόταν σε χαοτική κατάσταση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο.

Ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος από τη Δύση που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τα τελευταία χρόνια στη Μιανμάρ, όπου το πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Aung San Suu Kyi έβαλε τέλος σε μια δεκαετία σημαντική για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και πυροδότησε πανεθνικές διαδηλώσεις. Ο στρατός έχει συλλάβει δεκάδες δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.