Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένων δύο ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας και δύο ανδρών που κατηγορούνται για τρομοκρατία, όπως ανέφερε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης. Σηματοδοτούν τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα της Ασίας εδώ και χρόνια, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν.

Οι καταδικασθέντες, ανάμεσά τους ο αγωνιστής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, Kyaw Min Yu, γνωστό ως Ko Jimmy, κατηγορήθηκαν για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar. Εκτελέστηκαν επίσης ο πρώην νομοθέτης του National League for Democracy, Phyo Zayar Thaw, μαζί με τον Hla Myo Aung και την Aung Thura Zaw, ανέφερε το Global New Light of Myanmar.

Οι εκτελέσεις ακολούθησαν «δίκες στη φυλακή» κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να διευκρινίζονται οι ακριβείς ημερομηνίες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 114 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη Μιανμάρ από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Ko Jimmy και ο Phyo Zayar Thaw κατηγορήθηκαν από τον στρατό ότι «εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες όπως επιθέσεις με εκρήξεις, δολοφονίες αμάχων ως πληροφοριοδότες της χούντας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της χούντας Zaw Min Tun. Καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Ιανουάριο του 2022 κι η έφεση που έκαναν απορρίφθηκε. Τα μυστικά στρατιωτικά δικαστήρια, σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν δίνουν την ευκαιρία για δίκαιη δίκη και έχουν σχεδιαστεί για γρήγορες άδικες καταδίκες.

Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, Tom Andrew, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «εξοργισμένος και συντετριμμένος» από τις εκτελέσεις. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει μια «ανησυχητική» αύξηση στον αριθμό των θανατικών ποινών στη χώρα από την ανάληψη της εξουσίας, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να «σπείρουν τον φόβο».

Μια έκθεση της Αμνηστίας από το 2021 ανέφερε ότι η τελευταία δικαστική εκτέλεση στη Μιανμάρ πραγματοποιήθηκε ήταν το 1988. Έκτοτε έχουν υπάρξει πολλές θανατικές ποινές στη χώρα, αλλά συνήθως δεν γίνονταν εκτελέσεις.

Ποιοι ήταν οι άνδρες που εκτελέστηκαν στη Μιανμάρ

Ο 41χρονος Phyo Zayar Thaw ήταν πρώην βουλευτής στην Κάτω Βουλή της Μιανμάρ για τον τότε κυβερνώντα Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία . Πριν γίνει πολιτικός, ο Phyo Zayar Thaw ήταν δημοφιλής ράπερ και ιδρυτικό μέλος της φιλοδημοκρατικής νεολαίας Generation Wave. Φυλακίστηκε το 2008 από το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς για τον ακτιβισμό του.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Phyo Zayar Thaw συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν. Κατηγορήθηκε για σχεδιασμό επιθέσεων κατά της χούντας και κατηγορήθηκε σύμφωνα με τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο και τον Νόμο για την Προστασία της Δημόσιας Περιουσίας.

Ο Ko Jimmy σαν φοιτητής ξεχώρισε για την ακτιβιστική του δράση στη Μιανμάρ κατά τη διάρκεια της μαζικής λαϊκής εξέγερσης ενάντια στο τότε στρατιωτικό καθεστώς, το 1988. Πέρασε περίπου 15 χρόνια στη φυλακή για τον ακτιβισμό και τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 8888 και στην Επανάσταση του σαφράν το 2007. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2021, για οργάνωση επιθέσεων κατά της χούντας, κατηγορούμενος για αδικήματα προδοσίας και τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ την ανακήρυξε σε νόσο «έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία»

Επίθεση στην Οδησσό: Στα σκουπίδια η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την απελευθέρωση των σιτηρών

Liz Truss: Ποια είναι η υποψήφια πρωθυπουργός της Βρετανίας; Η πολιτική και το σκάνδαλο της εξωσυζυγικής σχέσης