Η Aung San Suu Kyi, που είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση σε ταραχές και παραβίαση των περιορισμών Covid. Η πρώτη ετυμηγορία εκδόθηκε στον έκπτωτο ηγέτη της Μιανμάρ από τότε που στρατοδικίο της Χούντας κατέλαβε με πραξικόπημα τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η 76χρονη έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων, που ξεκινούν από παράνομη κατοχή γουόκι-τόκι και φτάνουν έως παραβιάσεις του νόμου περί κρατικών μυστικών, που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ποινές φυλάκισης δεκαετιών. Ο δικηγόρος αναφέρθηκε στις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι «παράλογες».

Η κατηγορία για την υποκίνηση ταραχής φέρεται να επικεντρώθηκε σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, η οποία προέτρεπε τους διεθνείς οργανισμούς να μην συνεργαστούν με τη χούντα. Η δεύτερη υπόθεση ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες του Covid ενώ έκανε εκστρατεία πριν από τις περσινές εκλογές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Win Mynt, καταδικάστηκε με την ίδια ποινή και ο Myo Aung, ο πρώην δήμαρχος του Naypyitaw, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια, όπως επεσήμανε ο Ζάου Μιν Τουν. «Θα αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι προς το παρόν δεν θα μεταφερθούν σε φυλακή.

Η Suu Kyi κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου

Η 76χρονη Suu Kyi, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.

Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί να καταπνίξει τις ελευθερίες φυλακίζοντας την, αλλά αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στην Aung San Suu Kyi βάσει πρόχειρων κατηγοριών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η 76χρονη δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο το οποίο δημιουργήθηκε από τον στρατό στην πρωτεύουσα Νιαπιντάου. Στην ακροαματική διαδικασία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε και στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ να μιλάνε στον Τύπο.

Ο Charles Santiago, πρόεδρος της ομάδας Asean Parliamentarians για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε ότι η απόφαση της Δευτέρας ήταν «μια παρωδία δικαιοσύνης» που απέδειξε την περιφρόνηση της χούντας για τις προσπάθειες να βρει λύση στην κρίση της χώρας.

Η καταδίκη της Δευτέρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το BBC και το Agence France-Presse. Οι αναλυτές περιέγραψαν τις κατηγορίες εναντίον της ως διαφανείς προσπάθειες για να την εξαλείψουν, καθώς αποτελεί πολιτική απειλή, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται σε αριθμό από τον Φεβρουάριο.