Σε κατάσταση σοκ, αλλά και «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται από χθες βράδυ το Βέλγιο και πολύ περισσότερο οι Βρυξέλλες μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών που βρίσκονταν στην πόλη, σε μια ημέρα που αυτή φιλοξενούσε τον αγώνα Βέλγιο – Σουηδία για τα προκριματικά του Euro.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο δράστης είναι ο Τυνήσιος Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ηλικίας 45 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης κοντά στο σπίτι που ζούσε και πυροβολήθηκε στο στήθος. «Πιάσαμε τον τρομοκράτη που ευθύνεται για τις δύο δολοφονίες» έκανε γνωστό η βελγική αστυνομία, με τον συλληφθέντα να μεταφέρεται σε νοσοκομείο και λίγο αργότερα να αφήνει την τελευταία του πνοή.

Βρυξέλλες, επίθεση, νεκρός, δράστης

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί θέλουν την αστυνομία να αναζητά ακόμα δύο άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο γνωστοποίησε ότι την έρευνα για τη φονική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Το επίπεδο απειλής στις Βρυξέλλες βρίσκεται πλέον στο «4», κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όπως είπε, αυτό ισχύει και για τους κατοίκους άλλων πόλεων του Βελγίου και όχι μόνο των Βρυξελλών.

Το μήνυμα του δράστη

Ο δράστης της δολοφονίας δύο αθώων ανθρώπων άφησε χθες βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο υποστηρίζει ότι είναι μέλος του ISIS που «πήρε εκδίκηση εκ μέρους των μουσουλμάνων».

“Με λένε Αμπντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους”, ακούγεται να λέει στο βίντεο.