Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα, βρέθηκαν οι εργάτες που έφτιαχναν τους δρόμους στην μικρή πόλη Λουτσίνο, στην Πολωνία.

Ομαδικός τάφος με 450 σκελετούς, που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκουν σε άτομα τα οποία οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο ζούσαν ήταν βαμπίρ, εντοπίστηκαν κοντά σε εκκλησία που είχε χτιστεί τον 18ο αιώνα.

Αρκετοί από τους σκελετούς είχαν αποκεφαλιστεί και είχαν το κρανίο ανάμεσα στα πόδια τους – και αυτό ήταν το πιο σημαντικό εύρημα που κάνει τους ιστορικούς να πιστεύουν ότι ανακαλύφθηκε ένα νεκροταφείο βρικολάκων.

«Ανακαλύψαμε παραδείγματα της διαδεδομένης τότε πίστης των ανθρώπων στους νεκρούς που επέστρεφαν από τον τάφο, κάτι που μπορούσε να σταματήσει μόνο με αποκεφαλισμό» ανέφερε στην πολωνική ιστοσελίδα Nadmorski24.pl ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Maciej Stromski.

Ένας από τους σκελετούς άνηκε σε γυναίκα, η οποία είχε αποκεφαλιστεί και ξαναθαφτεί με «το κρανίο ενός παιδιού ακουμπισμένο στο στήθος της».

Νομίσματα στο στόμα τους και τούβλα τοποθετημένα δίπλα στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια τους, εντοπίστηκαν σε ορισμένα εκ των ευρημάτων.

Το νομίσματα είχαν σκοπό να σφραγίσουν την ψυχή των νεκρών και να τους εξασφαλίσουν το πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή, χωρίς προοπτική νεκρανάστασης.

Σύμφωνα με το The First News της Πολωνίας, τουλάχιστον ένα από τα νομίσματα χρονολογείται από το 1846, κάτι που είναι λογικό καθώς οι πρακτικές κατά των βαμπίρ ήταν δημοφιλείς τον 19ο αιώνα.