Το κάτωθι κείμενο πάει ταμάμ με ηχητικό background το The Number of the Beast (666) των Iron Maiden. Βασικά πολλά ταιριάζουν με αυτήν την κομματάρα, αλλά εν προκειμένω υπάρχει και (ανίερος…) συμβολισμός. «Six six six, the number of the beast/ Hell and fire was spawned to be released» τραγουδάει ο Bruce Dickinson και τα πλήθη παραληρούν. Κατά κανόνα επειδή γουστάρουν. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που έρχονται σε παροξυσμό οργής ακούγοντάς το – τι να κάνουμε, υπάρχουν και τέτοιοι εκεί έξω, όπως μας θυμίζει η ιστορία για το λεωφορείο 666…

Δεν είναι πολλοί. Αλλά κάνουν θόρυβο. Και είναι επίμονοι, σαν βδέλλες. Μια ιστορία από την Πολωνία έρχεται να μας υπενθυμίσει πως ο φανατισμός, και δη θρησκευτικός, έχει δύναμη και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Στη βόρεια Πολωνία, στις ακτές της Βαλτικής, υπάρχει ένα θέρετρο, γεμάτο αμμώδεις παραλίες, που λέγεται Hel (Χελ). Είναι ομόηχο δηλαδή με την αγγλική λέξη Hell, που σημαίνει Κόλαση. Πόσο σουρεαλιστικό αστείο είναι το ότι οι ντόπιοι αποφάσισαν να δώσουν τον αριθμό 666 στο λεωφορείο με τερματικό σταθμό αυτήν την πόλη! The Road to Hel(l).

Ήταν, παράλληλα, ένα μέγα διαφημιστικό τρικ. Οι τουρίστες, ειδικά οι Αγγλόφωνοι, το λάτρεψαν το χωρατό. Μπορούσαν να πάρουν και τρένο για πάνε εκεί, αλλά για την πλάκα του θέματος, προτιμούσαν το «666».

Λεωφορείο 666: Πώς θα λέγεται πια – Τι έλεγαν όσοι το κυνηγούσαν

Όμως, θρησκευτικές συντηρητικές οργανώσεις της χώρας δεν γελούσαν καθόλου. Στα μάτια τους το λεωφορείο 666 ήταν ο Σατανάς ο ίδιος. Και βάλθηκαν να κάνουν τα πάντα για να αλλάξει ο επίμαχος αριθμός που καταπώς το έθεταν «διαδίδει το σατανισμό». Μιλάμε για επιμονή, όχι… αστεία! «Το να παρουσιάζεις την πραγματικότητα της αιώνιας καταδίκης ως διασκεδαστική, με την όποια μορφή, είναι απλώς ηλιθιότητα!» είχε γραφεί χαρακτηριστικά σε καθολικό χριστιανικό έντυπο.

Η εταιρεία PKS Gdynia, της οποίας ιδιοκτησία είναι το λεωφορείο, βαρέθηκε να ακούει τα παράπονα και τις φωνές τους. Ανακοίνωσε λοιπόν πως το «666» θα αλλάξει αριθμό. Γίνεται από εδώ και πέρα, 669. «Γυρίζουμε ανάποδα το τελευταίο 6!», είπαν, το τρολάρισμα δεν το εγκατέλειψαν ούτε έτσι. Δεν ξέρουμε βέβαια, μήπως τώρα τους κατηγορήσουν για… σεξουαλικό υπονοούμενο. Όλα να τα περιμένει κανείς…

Λεωφορείο 666: Οι αντιδράσεις για την αλλαγή

Για την ιστορία, αλλά και για να μάθουμε κάτι, στα πολωνικά η κόλαση είναι «Pieklo». Άρα πολλοί Πολωνοί δυσκολεύτηκαν να πιάσουν αμέσως το «γιατί τόσος ντόρος». Πάντως το 666 είναι παγκοσμίως το… ίδιο.

Μια ή άλλη, αρκετοί εκνευρίστηκαν με αυτήν την αλλαγή. Στα social media εξέφρασαν τη λύπη και το θυμό τους για το γεγονός πως κάποιες θρησκευτικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα να επηρεάζουν ακόμα και τέτοιες καταστάσεις.

«Δηλαδή άμα είναι έτσι να αλλάξουμε και το όνομα Hel, αφού προσβάλει τόσο τις πολωνικές χριστιανικές μας ρίζες…», έγραψε ένας, έμπλεος ειρωνείας. «Τι είναι η Hel χωρίς το 666;», σχολίασε ένας άλλος, σκωπτικά. 

To δίχως άλλο πάντως και μία ή άλλη, η πόλη Hel είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για να επισκεφθεί κανείς. Με τις παραλίες του, την πρασινάδα του. Ένας… παράδεισος!