Ένας ελεύθερος σκοπευτής από την Ουκρανία, ισχυρίζεται ότι είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ αφού παρέλαβε έναν Ρώσο στρατιώτη από απόσταση 3.798,5 μέτρων, χάρη στο όπλο «Lord of the Horizon».

Πρόκειται για στρατιώτη που υπηρετεί στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 3.540,56 μέτρων, που είχε κάνει ένας Καναδός ελεύθερος σκοπευτής ειδικών επιχειρήσεων στο Ιράκ το 2017.

Το βίντεο φέρεται να δείχνει τον στόχο να πέφτει αρκετά δευτερόλεπτα αφότου ο ελεύθερος σκοπευτής SBU τράβηξε τη βολή.

Μια σειρά τριών ακίνητων Ρώσων στρατιωτών γίνεται γρήγορα γραμμή των δύο καθώς η σφαίρα βγάζει τον στρατιώτη στην άγνωστη τοποθεσία.

Η SBU είπε: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές [μας] ξαναγράφουν τους κανόνες του παγκόσμιου σκοπευτή, επιδεικνύοντας απαράμιλλες ικανότητες να λειτουργούν αποτελεσματικά σε αξιοσημείωτες αποστάσεις».

Ο ουκρανικός στρατός δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, όπως πότε ή πού γυρίστηκε, ούτε ανέφερε πώς επιβεβαίωσε την προσπάθεια του ελεύθερου σκοπευτή.

Το «Lord of the Horizon» αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη MAYAK, μια ουκρανική εταιρεία κατασκευής όπλων, και έρχεται σε ένα τεράστιο μήκος 6 πόδια, αναφέρει το ιστολόγιο πυροβόλων όπλων.

Με τα σωστά πυρομαχικά, το τουφέκι μπορεί να εκτοξεύσει σφαίρες που ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου για σχεδόν 10.000 πόδια.

Ο πυροβολισμός έρχεται αφότου ένας άλλος Ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής ισχυρίστηκε ότι είχε εκτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη διάρκεια μάχης στην ιστορία το 2022.

Ο ανώνυμος στρατιώτης έπεσε με ρωσικό στόχο σε απόσταση 2.710 μέτρων – περίπου 1,7 μίλια – σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος πέρυσι δημοσίευσε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν πλάνα από τον πυροβολισμό που κοιτούσε κάτω από το πεδίο του ελεύθερου σκοπευτή.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν πέρυσι από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τη δολοφονία τους έδειχναν μια εικόνα ενός άνδρα να κινείται ανάμεσα σε δέντρα πριν ο δράστης κεντράρει το στόχαστρο στο στήθος του.

Το θερμικό θέαμα εθεάθη να πηδά προς τα πάνω, υποδεικνύοντας ότι το τουφέκι έχει εκτοξευθεί, πριν η φιγούρα πέσει στο έδαφος περίπου τρία δευτερόλεπτα αργότερα.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη φιγούρα προσέκρουσε σε μια προφανή προσπάθεια να βοηθήσει τον τραυματισμένο σύντροφό του, πριν ο ελεύθερος σκοπευτής πυροβολήσει για δεύτερη φορά.

Και οι δύο φιγούρες στη συνέχεια έπεσαν στο έδαφος.

Ο Ουκρανός αιχμηρός σκοπευτής φαινομενικά ξεπέρασε έναν πυροβολισμό του Βρετανού ελεύθερου σκοπευτή Κρεγκ Χάρισον, ο οποίος σκότωσε δύο μαχητές Ταλιμπάν σε απόσταση 2.475 μέτρων στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, το 2009.

Η εθνική αστυνομία του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι σκότωσε δύο μαχητές Ταλιμπάν όταν επισκέφτηκαν τον τόπο των πυροβολισμών λίγο αργότερα για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα όπλα των μαχητών.

Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο Apache εξοπλισμένο με αποστασιόμετρο λέιζερ στάλθηκε πάνω από τη θέση βολής του δεκανέα Χάρισον για να μετρήσει την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων.

Ο κ. Χάρισον είπε αργότερα ότι τράβηξε τη λήψη χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι μεγάλης εμβέλειας L115A3 και οι συνθήκες ήταν «τέλειες» εκείνη τη στιγμή – χωρίς αέρα, ήπιος καιρός και καλή ορατότητα.

Στην περίπτωση της καναδικής λήψης που έσπασε ρεκόρ, πιστεύεται ότι καταγράφηκε σε ταινία από ένα drone Predator που έκανε κύκλους πάνω από το κεφάλι εκείνη τη στιγμή.

Ο καναδικός στρατός είπε ότι η βολή τραβήχτηκε από ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή McMillan TAC-50 που εκτοξεύτηκε από τους επάνω ορόφους ενός πολυώροφου κτιρίου.

Μια αναφορά του ειδησεογραφικού ιστότοπου SOFREP ανέφερε ότι η δολοφονία σημειώθηκε στη Μοσούλη και ότι ο πυροβολητής και η ομάδα του είχαν εκπαιδευτεί πρόσφατα σε σκοπευτές μεγάλης εμβέλειας.

Πυροβολούσαν σε αυξανόμενες αποστάσεις πάνω από την πόλη για αρκετές ημέρες πριν από τη δολοφονία που έσπασε το ρεκόρ.

Μια δεύτερη βολή από τον ίδιο ελεύθερο σκοπευτή σε λίγο μικρότερη απόσταση λίγες στιγμές αφότου ο πρώτος έχασε τον στόχο του, ανέφερε η τοποθεσία.

Ένα ξεχωριστό ρεκόρ κατέχει ένας άλλος Βρετανός ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε έξι Ταλιμπάν με μία μόνο σφαίρα αφού χτύπησε τον διακόπτη της σκανδάλης ενός γιλέκου αυτοκτονίας που φορούσε ο στόχος.

Ο 20χρονος Λοχαγός, των Φρουρών Coldstream, πυροβόλησε στο Kakaran, στο νότιο Αφγανιστάν, τον Δεκέμβριο του 2013.

Η βολή του ταξίδεψε 850 μέτρα για να φτάσει στο στόχο του, αλλά ο ίδιος σκοπευτής είχε βγάλει στο παρελθόν έναν μαχητή Ταλιμπάν στα 1.340 μέτρα.

Η επιβεβαίωση στρατιωτικών δολοφονιών είναι μια διαβόητα δύσκολη υπόθεση που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτο-αναφορά από στρατιώτες λόγω της δυσκολίας λήψης πληροφοριών από πίσω από τις γραμμές του εχθρού κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, η υπερβολική αναφορά θυμάτων είναι συχνή και έχει ταλαιπωρήσει τους στρατιωτικούς τακτικούς σε όλη την ιστορία.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Ουκρανίας συχνά αποστέλλονται ως εμπροσθοφυλακή για προγραμματισμένους αντεπιτιθέμενους ελιγμούς και είναι επιφορτισμένοι με την εξάλειψη ρωσικών στόχων υψηλής αξίας προτού εισέλθουν άλλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο διοικητής των ήδη θρυλικών Ghosts of Bakhmut αποκάλυψε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές της μονάδας του συχνά πρέπει να περιμένουν σε μία μόνο θέση έως και 16 ώρες την ημέρα.

«Δεν θυμίζει σε τίποτα τις αμερικανικές ταινίες που ρομαντικοποιούν τη δουλειά των ελεύθερων σκοπευτών και την δείχνουν ως πολύ λαμπερή».

Ο διοικητής, Ghost, ο οποίος ισχυρίζεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 113 ρωσικούς στόχους, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της μονάδας βασίζεται στην επιβίωση.

«Μαθαίνεις να υπολογίζεις, κάνεις μαθηματικά. Μαθαίνεις πώς να καμουφλάρεσαι, μαθαίνεις για το περιβάλλον. Μπορείς να σουτάρεις τέλεια, αλλά αν δεν μπορείς να επιβιώσεις, αυτό δεν έχει καμία αξία ».

«Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, δεν κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ ημέρας ή νύχτας. Δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα. Είσαι τελείως εξαντλημένος, όλα τα ζουμιά σου έχουν στριμωχτεί και όταν επιστρέφεις από μια αποστολή, είσαι εντελώς χάλια».