Σε έμμεση παραδοχή της ευθύνης του για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προχώρησε ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις του σήμερα το βράδυ. «Όλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο μετά τον πόλεμο», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι «ετοιμαζόμαστε για χερσαία επιχείρηση» στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος της επιχείρησης αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου».

«Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας. Θα βρούμε την άκρη του νήματος για το τι συνέβη στα νότια σύνορα και στην περιοχή της Γάζας. Η πανωλεθρία θα ελεγχθεί στο ακέραιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νετανιάχου.

«Ως πρωθυπουργός, είμαι υπεύθυνος για τη διασφάλιση του μέλλοντος του κράτους. Και αυτή τη στιγμή, η δουλειά μου είναι να οδηγήσω το κράτος του Ισραήλ και τον λαό σε μια συντριπτική νίκη επί των εχθρών μας», επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν στόχο: να ορμήσουμε προς τη νίκη… με βαθιά πίστη στη δικαιοσύνη του σκοπού μας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε και στην Χαμάς. «Όλα τα μέλη της Χαμάς είναι νεκροί που περπατούν – πάνω και κάτω από το έδαφος, μέσα και έξω από τη Γάζα», είπε και συμπολήρωσε:

«Μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάν, τον υπουργό Μπένι Γκαντς, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, τον αρχηγό του επιτελείου και τους επικεφαλής των οργανισμών ασφαλείας, εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο προκειμένου να επιτύχουμε τους πολεμικούς στόχους μέχρι τη νίκη, και το κάνουμε χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο στόχος είναι «η διάσωση του έθνους, η επίτευξη της νίκης». Χιλιάδες τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί, ανέφερε, «και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νετανιάχου ανέφερε: «Θα αποσπάσουμε το πλήρες τίμημα από αυτούς τους δολοφόνους, αυτούς τους δράστες των φρικαλεοτήτων… από τη Χαμάς-ISIS», ενώ κάλεσε και πάλι τους αμάχους στη Γάζα να κατευθυνθούν στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι ο τεράστιος πόνος από την απώλεια 1.400 ανθρώπων στην επίθεση της Χαμάς δεν ξεχνιέται, αναφερόμενος «στους αδελφούς και τις αδελφές μας που σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ και που έπεσαν σε ηρωικές μάχες», ενώ αποκάλυψε ότι θα προκηρυχθούν ημέρες πένθους στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Παράλληλα ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι τα κατεστραμμένα Κιμπούτζ και οι κοινότητες του νότου θα ανοικοδομηθούν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για τη φροντίδα των εκτοπισμένων και του υπόλοιπου πληθυσμού «όπως ακριβώς κάναμε κατά τη διάρκεια της COVID».

Ο Νετανιάχου είπε ακόμα ότι το Ισραήλ επιστρατεύει τη βοήθεια των παγκόσμιων ηγετών και ότι τώρα καταλαβαίνουν ότι «η Χαμάς είναι το ISIS και το ISIS είναι η Χαμάς».