Ο νόμος που εισάγει η Νότια Κορέα στοχεύει να τερματίσει την μακραίωνη πρακτική της κατανάλωσης κρέατος σκύλου. Το κρέας σκύλου έχει πέσει στην εύνοια των καταναλωτών τις τελευταίες δεκαετίες. Οι νέοι το αποφεύγουν ιδιαίτερα. Σύμφωνα με το νόμο, η εκτροφή ή η σφαγή σκύλων για κατανάλωση θα απαγορευθεί, όπως και η διανομή ή η πώληση κρέατος σκύλου.

Όσοι κριθούν παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης. Οι υπεύθυνοι για την σφαγή των σκύλων μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, ενώ όσοι εκτρέφουν σκυλιά για κρέας ή πουλάνε κρέας σκύλου θα μπορούσαν να εκτίσουν το πολύ δύο χρόνια. Ωστόσο, η ίδια η κατανάλωση κρέατος σκύλου δεν θα είναι παράνομη.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια, δίνοντας στους αγρότες και στους ιδιοκτήτες εστιατορίων χρόνο να βρουν εναλλακτικές πηγές απασχόλησης και εισοδήματος. Θα πρέπει να υποβάλουν ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των επιχειρήσεων τους στις τοπικές αρχές τους.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει πλήρως τους κτηνοτρόφους κρέατος σκύλων, τους κρεοπώλες και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, των οποίων οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, αν και οι λεπτομέρειες για το τι αποζημίωση θα προσφερθεί δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, η Νότια Κορέα είχε περίπου 1.600 εστιατόρια με κρέας σκύλου και 1.150 φάρμες σκύλων το 2023. Το στιφάδο με κρέας σκύλου, που ονομάζεται «boshintang», θεωρείται λιχουδιά μεταξύ ορισμένων ηλικιωμένων Νοτιοκορεατών, αλλά το κρέας δεν είναι πλέον δημοφιλές στους νέους.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Gallup πέρυσι, μόνο το 8% των ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν δοκιμάσει κρέας σκύλου τους τελευταίους 12 μήνες, από 27% το 2015. Λιγότεροι από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κατανάλωση του κρέατος. Προηγούμενες κυβερνήσεις, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν το κρέας σκύλου, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο.

Ο σημερινός πρόεδρος Yoon Suk Yeol και η Πρώτη Κυρία Kim Keon Hee είναι γνωστοί φιλόζωοι. Το ζευγάρι έχει έξι σκυλιά και η Πρώτη Κυρία ζήτησε να σταματήσει η πρακτική της κατανάλωσης σκύλων. Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων, που εδώ και καιρό πιέζουν για την απαγόρευση, επαίνεσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τρίτης.

Η Jung Ah Chae, η εκτελεστική διευθύντρια της Humane Society στην Κορέα, δήλωσε έκπληκτη που είδε την απαγόρευση στη ζωή της. «Ενώ η καρδιά μου ραγίζει για όλα τα εκατομμύρια σκυλιά για τα οποία αυτή η αλλαγή έχει αργήσει πολύ, είμαι πολύ χαρούμενη που η Νότια Κορέα μπορεί τώρα να κλείσει αυτό το άθλιο κεφάλαιο στην ιστορία μας και να αγκαλιάσει ένα μέλλον φιλικό προς τα σκυλιά», είπε.

Οι εκτροφείς κρέατος σκύλων είχαν αγωνιστεί κατά της απαγόρευσης. Υποστήριξαν ότι, δεδομένης της φθίνουσας δημοτικότητας μεταξύ των νέων, η πρακτική θα πρέπει να αφεθεί να εξαφανιστεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί αγρότες και εστιάτορες είναι ηλικιωμένοι και είπαν ότι θα ήταν δύσκολο για αυτούς να αλλάξουν τα προς το ζην τόσο αργά στη ζωή τους.

Ένας εκτροφέας σκύλων, ο Joo Yeong-bong, είπε στο BBC ότι η βιομηχανία είναι σε απόγνωση. «Σε 10 χρόνια, η βιομηχανία θα έχει εξαφανιστεί. Είμαστε στα 60 και 70 μας και τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να χάσουμε τα προς το ζην», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν «παραβίαση της ελευθερίας των ανθρώπων να τρώνε ό,τι τους αρέσει».

Πηγή: BBC.COM

*Photo Ctredits: Shutterstock