Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες το μεσημέρι ένα βίντεο από τη Βόρεια Κορέα, το οποίο είχε βιντεοσκοπηθεί το 2022, όπου δύο 16χρονα αγόρια συλλαμβάνονται μπροστά σε συμμαθητές τους γιατί «εγκλημάτισαν» βλέποντας στην τηλεόραση μια νοτιοκορεάτικη δραματική σειρά.

Στη Βόρεια Κορέα είναι απαγορευμένα όλα τα προϊόντα της ποπ κουλτούρας της Νοτίου Κορέας, επομένως μπορεί η K-Pop να έχει γίνει δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη, αλλά στην παραπάνω γειτονιά, στη Βόρεια Κορέα, δεν έχει αγγίξει κανέναν στα φανερά.

Στα κρυφά όμως, κάποιοι βλέπουν και σειρές, ακούνε και τραγούδια, μέχρι να τους πάρουν χαμπάρι οι αρχές και να τους τιμωρήσουν, απαιτώντας να ζητήσουν συγγνώμη, να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες των πράξεων τους και να προσφέρουν κοινωφελή εργασία για πολλά χρόνια ή να μπουν φυλακή! Οι δύο πιτσιρικάδες τιμωρήθηκαν με 12ετη καταναγκαστική εργασία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης νέων.

Ο λόγος που το συγκεκριμένο βίντεο έγινε viral 2 χρόνια μετά, είναι γιατί 1) η Βόρεια Κορέα δεν αφήνει τίποτα να εξέλθει και 2) γιατί προσφάτως, αναφέρε το BBC, το διαμοίρασε το κράτος σε σχολεία και πολίτες για να συμμορφώσει και να προλάβει αντίστοιχες «παραβατικές» ενέργειες.

«Είναι μόλις 16 χρονών παιδιά, αλλά μόλις κατέστρεψαν το μέλλον τους», ακούγεται να λέει μια φωνή στο βίντεο, με τους αστυνομικούς να λένε δημόσια τα ονόματα των αγοριών, αλλά και τις διευθύνσεις τους.

Πάντως, η τιμωρία της καταναγκαστικής εργασίας μπορεί να ισχύει μόνο για ανήλικους, μιας και το 2020 η Βόρεια Κορέα θέσπισε νόμο εκτέλεσης για όσους είχαν επαφή με μουσική και ποπ κουλτούρα της Νοτίου Κορέας. Πριν κάποια χρόνια, ένας 22χρονος είχε πυροβοληθεί!

«Αν σε πιάσουν να βλέπεις αμερικανική σειρά, μπορεί να γλιτώσεις αν δωροδοκήσεις, αλλά αν δεις κορεάτικη σειρά, τότε σε σκοτώνουν».

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το κράτος έχει επιβάλλει την εικόνα πως στη Νότια Κορέα ζουν χειρότερα, με λιγότερα εφόδια, ώστε να μην υπάρξει «φυλλορροή». Όμως, οι σειρές από την εχθρική γείτονα, ανατρέπουν το αφήγημα και αυτό δεν το θέλει καθόλου ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αν πάντως στην Ελλάδα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους βλέπουν Σασμούς, Μάγισσες και άλλα τέτοια, θα τον ευγνωμονούσαμε!