Ο Γκάρι Λιουνγκ είναι ένας 50άρης από το Χονγκ Κονγκ που πριν από 25 χρόνια έχασε τελείως την ορασή του κι έμεινε τυφλός. Αυτό το συμβάν του προκάλεσε μεγάλη κατάθλιψη, σε βαθμό που σκεφτόταν να αυτοκτονήσει και μάλιστα είχε κάνει μια απόπειρα. Εκεί που πίστευε ότι είχε πιάσει πάτο και πως δε θα μπορούσε να ζήσει χωρίς να βλέπει, «εμφανίστηκε» μπροστά του το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Εδώ και δύο δεκαετίες, ο Γκάρι έχει αφοσιωθεί στο τρέξιμο και έχει κάνει σπουδαία επιτεύγματα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για ανθρώπους δίχως όραση, αλλά για όλους μας.

Στα 50 του, έχει καταφέρει να κάνει τα 100 χιλιόμετρα του Ανταρκτικού Μαραθωνίου, όντας ο πρώτος τυφλός που το καταφέρνει, έχει τρέξει τα 400 χιλιόμετρα του Ultra Gobi, μιας εκ των δυσκολότερων διαδρομών στον κόσμο και πριν λίγο καιρό έτρεξε για φιλανθρωπικό σκοπό 2.300 χιλιόμετρα από τη νοτιότερη πόλη της Ιαπωνίας, την Καγκοσίμα, στο νησί Κιούσου, ως τη βορειότερη, την Αομόρη, στη νήσο Χόνσου.

Πρόκειται για τον γιαπωνέζικο Σκοτεινό Μαραθώνιο που χωρίζεται σε 40 ημέρες και κάθε μέρα ο Λιουγκ κάλυπτε απόσταση 50 χιλιομέτρων, έκανε δηλαδή 8 χιλιόμετρα πάνω από τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Και δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας κεντρικός δρόμος στην Ιαπωνία.

Μιλώντας στο CNN Travel, ο Λιουνγκ, που τρέχει μαζί με ακόμα 6 άτομα που τον βοηθάνε στην καθοδήγηση και τη φροντίδα στα διαστήματα ξεκούρασης, εξήγησε ότι σε πάρα πολλά σημεία αυτής της απόστασης, υπήρχαν πολύ στενά τμήματα δρόμων, οπότε επέλεγε με την ομάδα του να τρέξει εκτός δρόμου για να καλύψει την απόσταση της κάθε μέρας, μέχρι να τον μεταφέρουν στο επόμενο στάδιο.

«Μπορεί πολλοί άνθρωποι να λένε “ουάου, τρέχεις όλη την Ιαπωνία, είσαι εντυπωσιακός”, αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαι», λέει με ταπεινότητα, διευκρινίζοντας πως κατάφερε να ανατρέχει την απόλυτη τύφλωση, έχοντας την ικανότητα να διακρίνει το φως από το σκοτάδι.

τυφλός Χονγκ Κονγκ Μαραθώνιος

Ο τυφλός Γκάρι έχει τρέξει τον μισό πλανήτη

«Πιο εντυπωσιακά είναι αυτά τα παιδιά. Ήθελα να τους δείξω ότι έχουμε τόσα εμπόδια, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Όταν αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα – κάποια πάσχουν από χειρότερες νόσους – θα δουν ότι είναι πιθανό να τα ξεπεράσουν», δήλωσε αναφερόμενος στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους με ανίατες νόσους που θα λάβουν τα χρήματα του φιλανθρωπικού μαραθωνίου μέσω του Make A Wish και του Roly Poly Inclusion Movement Association.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι αν σου λείπει κάτι. Το σύμπαν θα σε ευλογίσει με τόσες άλλες ικανότητες. Και ποτέ δεν είσαι μόνος, όπως εγώ δεν ήμουν μόνος σε αυτόν τον αγώνα. Οι καθοδηγητές μου θυσίασαν προσωπικές τους διακοπές και τα χρήματα τους και πέταξαν ως εδώ για να με συνδράμουν», εξηγεί με την μέγιστη ανθρωπιά ο Λιουνγκ, που σε κάνει να συγκινείσαι.

Ο Λιουνγκ, όντας ο πρώτος τυφλός στο Χονγκ Κονγκ με δίπλωμα διδασκαλίας για τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, έχει όραμα να χτίσει μια νέα γενιά με το δικό τους θάρρος και τόλμη.

«Θέλω να παραδώσω τη δάδα. Δεν είμαι πια ο νεότερος ούτε θα μπορώ να τρέχω αυτές τις αποστάσεις για πολύ. Θέλω να βοηθήσω νεότερους φίλους με παρόμοια προβλήματα, να μάθουν να αγαπούν την άσκηση. Το να κάνεις σωματικές δραστηριότητες δεν είναι λιγότερο δύσκολο γι’ αυτούς σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν καμία αναπηρία, επομένως θέλω να διατηρήσω τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε πράγματα και να κάνουν κι εκείνοι περισσότερα».

Αν κάποιος τα βάλει κάτω με τους αριθμούς, ο Λιουνγκ ίσως έχει τρέξει σε αυτά τα 25 χρόνια τον μισό πλανήτη!

Μετά την Ιαπωνία, ο Λιουνγκ έχει στόχο να πάει στο Μορόκο για να τρέξει το Marathon des Sables, μια απόσταση 250 χιλιομέτρων από την έρημο της χώρας μέχρι την Γαλλία.

Άλλο είναι όμως το μεγάλο του όραμα ως κύκνειο άσμα. «Θέλω να τρέχω την περιφέρεια της Νοτίου Κορέας. Ακόμα κοιτάζουμε τα logistics και την απόσταση», λέει ο τυφλός Γκάρι που εν τέλει ανοίγει τα μάτια σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

* Photo credits: The Roly-Poly Inclusion Movement Association