Η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατεύματα στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, με στόχο να αποκαταστήσουν θέσεις φρουράς που διαλύθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2018.

Σε απάντηση στην εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σεούλ ανέστειλε εν μέρει τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στα σύνορα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα ότι η Πιονγκγιάνγκ έστειλε πρόσφατα στρατιώτες και εξοπλισμό για να αποκαταστήσουν τις θέσεις φρουράς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε, επικαλούμενο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες «είχαν δει να ανοικοδομούν θέσεις φρουράς ξεκινώντας την Παρασκευή» και ότι οι 11 θέσεις που διαλύθηκαν βάσει της στρατιωτικής συμφωνίας του 2018 επρόκειτο να αποκατασταθούν.

Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός της Νότιας Κορέας δείχνει τέσσερις Βορειοκορεάτες στρατιώτες να στήνουν ένα ξύλινο φυλάκιο στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.

Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των οπλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας έχει θορυβήσει τη Σεούλ. Έχει αναπτύξει «μέσα επιτήρησης και αναγνώρισης» στα σύνορα ως «ουσιώδες μέτρο», σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, για την άμυνα έναντι των αυξανόμενων απειλών από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ απάντησε ότι «θα αναπτύξει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό νέου τύπου στην περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης».

Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες τον Μάιο και τον Αύγουστο, η Πιονγκγιάνγκ έλαβε τη βοήθεια της Μόσχας για να βάλει με επιτυχία τον δορυφόρο «Malligyong-1» σε τροχιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοποθέτηση ενός επιχειρησιακού κατασκοπευτικού δορυφόρου σε τροχιά θα βελτιστοποιήσει τη συλλογή πληροφοριών, ειδικά για τον νότιο αντίπαλο, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα στην προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.