Στα νερά του Σηκουάνα, θα μπορούν να κάνουν τις βουτιές τους Γάλλοι και ξένοι τουρίστες, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπως ανακοίνωσε η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος Παρισίων.

Με ενθουσιασμό αντιμετωπίστηκε η δημοσίευση της δημάρχου, καθώς το κολύμπι στον ποταμό που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα, είχε απαγορευτεί από το 1923.

Τότε, οι γαλλικές αρχές απαγόρεψαν τα σκάφη με ανοιχτό πυθμένα για κολυμβητές, που συνωστίζονταν στις αποβάθρες, λόγω των κινδύνων από την κυκλοφορία πλοιαρίων και σκαφών αναψυχής και τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του νερού.

Σχεδόν 25 χρόνια αφότου ο αείμνηστος πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε στους κατοίκους των Παρισίων ότι θα μπορούν μέσα σε μια τριετία να κολυμπούν στον Σηκουάνα, η Iνταλγκό, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον Σηκουάνα, μετά το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του ερχόμενου έτους.

Οι τρεις αυτές περιοχές του Σηκουάνα, έναντι του Ιλ Σεν Λουί στην καρδιά του Παρισιού, στο Και ντε Γκρενέλ στο 15ο διαμέρισμα και στο Μπερσί στο 12ο διαμέρισμα, θα οριοθετούνται από σημαδούρες και θα επιτηρούνται από ναυαγοσώστες, όπως γράφει η εφημερίδα «Le Parisien».

Οι ζώνες κολύμβησης του Σηκουάνα στο Παρίσι θα είναι επίσης «προσβάσιμες από πλωτήρες και στις αποβάθρες θα υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες για τους κολυμβητές και χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημαρχείο.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας εξέφρασε την επιθυμία της η κολύμβηση στον Σηκουάνα να είναι μια «μείζονα κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, κατά τους οποίους ο ποταμός θα περιλαμβάνεται στο σκηνικό της τελετής έναρξης και θα φιλοξενήσει τρεις υδάτινους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τριάθλου.

Η Ινταλγκό, δήμαρχος Παρισιού από το 2014 και υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2022, ανέβασε πρόσφατα στο Twitter ένα βίντεο με τους αντιδημάρχους της να «κάνουν την πρώτη βουτιά» και να υπόσχονται ότι «σύντομα θα έρθει η σειρά σου – και δική μου».

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter