Άνεμος ειρήνευσης πνέει στην Υεμένη μετά από οκτώ χρόνια αιματηρού εμφύλιου πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κινήματος Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας και την πρωτεύουσα Σάναα, υποδέχτηκαν τη Δευτέρα μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία, καθώς και ουδέτερους διαπραγματευτές από το Ομάν. Αποκλειστικό θέμα των συναντήσεών τους είναι η κατάπαυση του πυρός και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη.

Οι πληροφορίες, πάντως, που έρχονται από την περιοχή δίνονται με το σταγονόμετρο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχεται από τους Χούθι, επιβεβαίωσε και το ταξίδι και τη συνάντηση. Μάλιστα οι Χούθι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους Ομανούς για την διάθεσή τους να μεσολαβήσουν στις συνομιλίες. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούθι Μαχντί Αλ Μασάτ είναι ο επικεφαλής των Υεμενιτών στις συνομιλίες. Ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Μοχάμεντ Αλ Μπουκάιτι, έγραψε στο Twitter ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει κανείς αν οι συνομιλίες θα είναι πετυχημένες, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει «ατμόσφαιρα ειρήνης» που προκαλεί «αισιοδοξία και ελπίδα».

Εμφύλιος πόλεμος με διεθνείς παίκτες

Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης, που έχει ρημάξει την ταλαιπωρημένη χώρα από το 2015 κι έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 400.000 ανθρώπους, έχει εξελιχθεί σε διεθνή σύρραξη. Οι Χούθι έχουν την υποστήριξη του Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την κυβέρνηση που είχε η χώρα πριν την εξέγερση των Χούθι στο βορρά. Όλα τα αραβικά κράτη που προωθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή έχουν διαλέξει πλευρά.

Το ταξίδι, πάντως, Σαουδαράβων διαπραγματευτών στη Σάναα είναι από μόνο του μεγάλη είδηση. Η οποία έρχεται ως «ουρά» στο κλίμα εμπιστοσύνης που αποφάσισαν να οικοδομήσουν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με κινέζικη παρέμβαση, πριν ένα μήνα. Το περασμένο Σάββατο, άλλωστε, άλλη Σαουδαραβική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τεχεράνη για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων, με άνοιγμα πρεσβείας στην πρωτεύουσα και προξενείο στην πόλη Μασχάντ στα ανατολικά.