«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για ορισμένα παλαιά έργα τέχνης», σχολιάζει to Politico.

Τονίζεται δε πως «η κόντρα πυροδοτήθηκε μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή της Laura Kuenssberg στο BBC όπου διατύπωσε τη διαφωνή του με την συνεχιζόμενη παρουσία αρκετών εκ των Γλυπτών του Παρθενών στο Βρετανικό Μουσείου» υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού με το παράδειγμα της Μόνα Λίζα.

«Ο Σούνακ φέρεται να εξοργίστηκε από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει το επιπλέον βήμα της ακύρωσης της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σε τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο. “Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συ΄ναντηση μετά τα σχόλια για τα Ελγίνεια πριν από αυτή” είπε “ανώτατη πηγή των Συνηρητικών” στον Κρις Μέισον» συνεχίζει το άρθρο.

«Η ακύρωση της συνάντησης για τσάι στον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ το πρωί της Δευτέρας με τους Συντηρητικούς να σπεύδουν να υπονοήσουν ότι ο επικεφαλής των Εργατικών ήταν πολύ μαλακός στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Άνθρωπος με γνώση της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ είπε στο Playbook ότι το θέμα “συζητήθηκε αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης” προσθέτοντας ότι για τους Εργατικούς το θέμα αφορά περισσότερο το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι τη Βρετανική κυβέρνηση» προστίθεται στο άρθρο.

Ο συντάκτης της στήλης παραθέτει στη συνέχεια το σχόλιο εκπροσώπου των Εργατικών μετά την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη ότι «αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συναντηθεί με έναν ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορεί να είναι ο σοβαρός οικονομικός ηγέτης που χρειάζεται η χώρα».

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη υψηλόβαθμού στελέχους των Συντηρητικών για το ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός” για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά από συμφωνία του Μουσείου με τους Έλληνες: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του να δείχνει το πόσο λίγο λαμβάνει υπόψη του τους Βρετανούς φορολογούμενους που φροντίζουν για χρόνια αυτά τα Γλυπτά. Ο Στάρμερ επέστρεψε στα παλαιά του κόλπα του να λέει στον συνομιλητή που είναι απέναντι του αυτό που θέλει να ακούσει».

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί απαντούν ότι με την ακύρωση της συνάντησης ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με έναν σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη. «Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν το μεταναστευτικό οπότε φαίνεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητά για όλα τα σημαντικά ζητήματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρεται σε τριχοτόμιση της πολιτικής σκηνής της Βρετανίας, ενώ μάλιστα αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο των σημερινών The Times που ζητά για άλλη μια φορά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών «στο φυσικό τους περιβάλλον».