Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με την Κίνα το 2027. Μιλώντας στο Tonight του LBC με τον Andrew Marr, ο Joseph Wu είπε: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την κινεζική στρατιωτική απειλή… Νομίζω ότι το 2027 είναι η χρονιά για την οποία πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της Κίνας, διέταξε τον στρατό της χώρας να είναι έτοιμος έως το 2027 να προσαρτήσει την Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, ένα δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο νησί, ως μια επαρχία αποστάτη που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012, ο Σι τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν μπορεί να μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά».

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν ανήκουν στην Κίνα και ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά στην Ταϊβάν τελικά θα καούν οι ίδιοι».

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια σύγκρουση μπορεί να έρθει νωρίτερα. Τον Ιανουάριο, ο στρατηγός Mike Minihan, πρώην αναπληρωτής διοικητής της αμερικανικής διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, είπε ότι το «έντερο» του είπε να περιμένει μια σύγκρουση το 2025 .

Την Τρίτη, ο ναύαρχος John Aquilino, επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, είπε στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών στο Κογκρέσο ότι «όλοι μαντεύουν» όταν πρόκειται για την πρόβλεψη των χρονοδιαγραμμάτων για μια σύγκρουση.

Ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Stimson Center, μια ομάδα σκέψης των ΗΠΑ, δήλωσε: «Οι στρατιωτικές δυνατότητες είναι η απαραίτητη αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για την Κίνα να εξαπολύσει επίθεση. Η στρατιωτική ετοιμότητα δεν υποδηλώνει ότι η Κίνα θα λάβει την κίνηση». Ο Sun σημείωσε ότι οι κινεζικές αρχές δεν είχαν ποτέ δημοσίως θέσει στόχο το 2027. Είπε: «Δεν νομίζω ότι ο Σι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ταϊβάν το 2027, εκτός εάν η Ταϊβάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μέχρι εκείνη τη στιγμή».

Ωστόσο, τα σχόλια του Wu την Πέμπτη δείχνουν τον βαθμό στον οποίο η Ταϊβάν προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη από τη Δύση ενόψει μιας πιθανής εισβολής. Στη συνέντευξη με τον Marr, ο Wu τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονεί για το Ηνωμένο Βασίλειο μια σύγκρουση, λέγοντας ότι «παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την Κίνα ως οικονομική ευκαιρία μακροπρόθεσμα», μια επίθεση στην Ταϊβάν θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο «σε πολύ σοβαρό τρόπο». «Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε έναν ολοκληρωμένο τρόπο για να συναντηθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ταϊβάν και άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο Wu τόνισε τον βαθμό στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο – και ο υπόλοιπος κόσμος – εξαρτάται από τους ημιαγωγούς που παράγονται στην Ταϊβάν, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% των πιο προηγμένων τσιπ υπολογιστών. «Εάν υπάρξει κάποια διακοπή στην εφοδιαστική αλυσίδα ή στις λωρίδες της ναυτιλίας, νομίζω ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Wu.

Σε συνέντευξή του στον Guardian την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει «απλώς να κατεβάσει τα ρολά» στη σχέση του με την Κίνα. Αλλά οι νομοθέτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανησυχούν όλο και περισσότερο για την απειλή που θέτει η Κίνα για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Wu έκανε μια αναλογία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις επιθετικές στάσεις της Ρωσίας στο παρελθόν. Είπε: «Δεν εμποδίσαμε τη Ρωσία να καταλάβει την Κριμαία. Και οι Ρώσοι ενθάρρυναν να προχωρήσουν και να ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Δεν εμποδίσαμε την Κίνα να επιβάλει νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Και οι άνθρωποι ρωτούσαν: η Ταϊβάν θα είναι η επόμενη; Τώρα η Ταϊβάν αισθάνεται όλη αυτή την πίεση».

Πληροφορίες από theguardian.com