Το ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ είναι γνωστό σε όλους. Αυτό που πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό, εν μέσω κινεζικού αποκλεισμού και αεροπορικών υπερπτήσεων, είναι ότι η Ταϊβάν ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα. Με λίγα λόγια, να δημιουργήσει αποθήκες, στις οποίες θα στοιβάξει αμερικανικά όπλα, πολύτιμα για την άμυνά της σε περίπτωση κινεζικής απόπειρας εισβολής.

Ο υπουργός άμυνας της Ταϊβάν Τσίου Κούο Τσενγκ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής πριν λίγες ημέρες. Αποκάλυψε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις για να δημιουργήσουν ένα «ικανό απόθεμα» όπλων και πυρομαχικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της χώρας. Ο Τσενγκ είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κομβικό για την επιβίωση του κράτους του, το οποίο η Κίνα συνεχίζει να θεωρεί μια από τις επαρχίες της.

Μυστικές εγκαταστάσεις με μικρά φορητά όπλα

Σύμφωνα με όλα τα πολεμικά σενάρια, μια επίθεση εναντίον του νησιού της Ταϊβάν θα ξεκινούσε από σαρωτικές αεροπορικές επιδρομές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θα συνεχιζόταν με ναυτικό-αεροπορικό αποκλεισμό. Οπότε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα κι αν ήθελε κανείς, να την εφοδιάσει με όπλα και πυρομαχικά. Από τους πρώτους δε βομβαρδισμούς οι ίδιοι οι Ταϊβανέζοι παραδέχονται ότι μπορεί να τεθεί εκτός μάχης ακόμα και το 50% των όπλων της χώρας. Ο τρόπος που βρήκε η Ταϊβάν για να αντιστρέψει το παιχνίδι είναι η δημιουργία μυστικών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα αποθηκευτούν όπλα και πυρομαχικά, ώστε να είναι ικανές οι ένοπλες δυνάμεις να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Μπορεί η Ταϊβάν να προμηθεύεται μέχρι και πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, γνωρίζει όμως ότι σε επίπεδα βαρύτατου οπλισμού δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Κίνα. Και δεν θα μπορούσε, άλλωστε, τη στιγμή που ο αμυντικός της προϋπολογισμός αγγίζει τα 16,9 δις δολάρια, ενώ της Κίνας είναι 230 δις δολάρια, περίπου 13 φορές περισσότερο.

To αμυντικό δόγμα της Ταϊβάν, λοιπόν, προσανατολίζεται στην αγορά μικρότερων και «φορητών» όπλων, όπως π.χ. μετακινούμενα συστήματα πυραύλων ή ακόμα και αντιαρματικών, που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευκινησία στις μονάδες της. Αντί για βαριά μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα πυραύλων καταστροφής, τα οποία θα μπορούσαν να καταστραφούν ήδη από τις πρώτες ώρες μιας πιθανής επίθεσης, οι Ταϊβανέζοι είναι έτοιμοι να ζητήσουν πιο συμβατικά όπλα, που μπορούν και να μεταφερθούν στην ύπαιθρο και δεν χρειάζονται ούτε απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε και εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθούν.

Αυτή η «ασύμμετρη» στρατιωτική ανάπτυξη μπορεί να φαίνεται συντριπτική στους απόλυτους αριθμούς, ωστόσο τα μικρά όπλα αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εξαγωγή όπλων για εθνική ασφάλεια

Μπορούν, όμως, οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε τέτοιες συναλλαγές; Σύμφωνα με τον Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act), που πέρασε από το Κογκρέσο στα τέλη του 2022 και υπογράφηκε ήδη από τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ μπορούν να «εξάγουν» σε τρίτες χώρες όπλα και πυρομαχικά αξίας ως και 1 δις δολαρίων, τα οποία βεβαίως θα χρησιμοποιηθούν για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Το τι ακριβώς είναι προστασία της εθνικής ασφάλειας και πώς διαφυλάσσεται για τις ΗΠΑ με την εμπλοκή σ’ έναν πιθανό πόλεμο στην Ταϊβάν δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί κι άλλες φορές και άμεσα μάλιστα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και Άπω Ανατολής (Βιετνάμ, Κορέα κτλ.).

Εκτός από την ξεκάθαρη στρατιωτική υποστήριξη που θα προσφέρει κάτι τέτοιο, μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ταϊβάν και ως ένας ακόμα «ψυχολογικός» αποτρεπτικός παράγοντας. Ο ναύαρχος Λι Χσι Μιν, αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας από το 2017 ως το 2019 και νυν καθηγητής πανεπιστημίου ειδικευμένος σε στρατιωτικά θέματα, το έθεσε σαφώς: «Το να έχουμε τέτοια υποστήριξη από τις ΗΠΑ είναι κομβικό για εμάς. Στέλνει μήνυμα στην Κίνα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν στην άμυνά μας». Όπως και να το δει κανείς, οι Κινέζοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες θα το σκεφτούν μία φορά παραπάνω (τουλάχιστον…) πριν πατήσουν τα κουμπιά και δώσουν διαταγές επίθεσης.

Με πληροφορίες από CNN