Το rescEU για την φετινή περίοδο των πυρκαγιών που ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του εναέριου στόλου πυρόσβεσης την Τρίτη και η Ελλάδα, μέσω υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή αποτέλεσε επίσημη ελληνική πρόταση και σημαντικό βήμα για την θωράκιση απέναντι στις πυρκαγιές.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στο σύνολο της Ευρώπης μέσω των αποφάσεων της Επιτροπής, βλέπει η χώρα μας, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič, το απόθεμα του εναέριου στόλου πυρόσβεσης ανέρχεται σε 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 10 κρατών-μελών που συμμετέχουν με διάθεση εναέριων μέσων, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 4 αεροσκάφη (2 μεσαίου τύπου και 2 ελαφρού τύπου Air Tractor) και 1 ελικόπτερο. Πρόκειται για πτητικά μέσα το λειτουργικό και επιχειρησιακό κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελούν μέρος της εναέριας δύναμης πυρόσβεσης της Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και θα διατίθενται για χρήση από το rescEU κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη σε εθνικό επίπεδο.

«Η ελληνική συνεισφορά επιβεβαιώνει και ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως «κόμβος» (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αξιοσημείωτο επιπλέον, ότι ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων για πρόληψη και προετοιμασία-ετοιμότητα.

«Η ελληνική συνεισφορά επιβεβαιώνει και ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως «κόμβος» (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων για πρόληψη και προετοιμασία-ετοιμότητα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια νέα μεθοδολογία αξιολόγησης για τις δασικές πυρκαγιές, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που βοηθά τις χώρες να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να αποτρέπουν και να προετοιμάζονται για τις πυρκαγιές και την ίδια ώρα υποστηρίζει την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζεται η δημιουργία Ομάδας Υποστήριξης του Κέντρου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών, από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών. Έτσι, φέτος 450 πυροσβέστες από 11 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) θα εγκατασταθούν κατά τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

«Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν πρόταση της Ελλάδας και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στη χώρα μας με απόλυτη επιτυχία», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσθέτει ότι «οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ουσιαστική ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του rescEU στις δασικές πυρκαγιές, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη θέση της χώρας μας».