Σε «επιφυλακή» φαίνεται ότι βρίσκονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τη Βρετανία να ανακοινώνει την Πέμπτη την αποστολή δύο σκαφών του πολεμικού ναυτικού και πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε, από την Κυριακή ήδη, ότι θα μεταφέρει ομάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ υπό σκέψη είναι η αποστολή και δεύτερου.

Το αεροπλανοφόρο που αφήχθη την Τετάρτη, συνοδεύεται από αντιτορπιλικά και καταδρομικά, ενώ και η Ελλάδα, που έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Η φρεγάτα «Ψαρά» είναι στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, μαζί με πλοία άλλων κρατών-μελών στην Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκονται από την Τρίτη στο σημείο.

Το απόγευμα της Πέμπτης άλλωστε, συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.