Όσοι έχετε ομαδικές συνομιλίες στο WhatsApp, καταλαβαίνετε τη δυσκολία της συννενόησης. Και μάλλον και η ίδια η εφαρμογή το αντιλαμβάνετε, αφού προσθέτει μια νέα λειτουργία που θα λύσει τα χέρια των χρηστών.

https://www.intronews.gr/4855-2-hbo-max-evropi-apo-26-oktovriou

Συγκεκριμένα, μετά το Facebook και το Messenger, φέρνει και το WhatsApp τα γνώριμα πια reactions στις συνομιλίες, προκειμένου να γίνουν πιο γρήγορες και εύκολες. Παρά το γεγονός πως οι δύο πρώτες τα είχαν παρουσιάσει και είχαν αρνητικές αντιδράσεις στην αρχή, πλέον όλοι οι χρήστες δοξάζουν γι’αυτή την επιλογή.

Για την ώρα, δεν έχει γίνει σαφές αν το WhatsApp επιτρέψει στις αντιδράσεις την επιλογή όλων των emoji ή κάποιων συγκεκριμένων, ωστόσο στα ευχάριστα νέα είναι πως σε λίγες εβδομάδες η λειτουργία θα γίνει διαθέσιμη σε Apple και Android.

https://www.intronews.gr/4646-2-apple-ti-anamenetai-na-doume-stin-parousiasi-tou-technologikou-kolosou

Πραγματικά, όσοι βρίσκονται σε ομαδικές συνομιλίες θα βρουν την υγειά τους και πλέον ένα reaction δεν θα φέρνει πονοκέφαλο.

Πρόστιμο 225 εκατ. ευρώ στο WhatsApp για παραβίαση κανονισμού προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Νωρίτερα, πάντως, μετά από την τριετή προσπάθεια επιβολής κανόνων απορρήτου της Ευρώπης, οι ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων το κάνουν πραγματικότητα. Η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 225 εκατομμύρια ευρώ στο WhatsApp του Facebook, για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το πρόστιμο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε προτείνει αρχικά ο θεματοφύλακας και επιβάλλεται για αδιαφάνεια του WhatsApp σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η Amazon, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 746 εκατομμυρίων ευρώ από τον ελεγκτή απορρήτου του Λουξεμβούργου τον Ιούλιο.

Τα δύο πρόστιμα αντιπροσωπεύουν τις δύο υψηλότερες ποινές που πρέπει να επιβληθούν βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2018 και υπόσχεται μεγάλα πρόστιμα για παραβάσεις.

Μέχρι αυτό το καλοκαίρι, δεν λάμβαναν στα σοβαρά υπόψιν τον κανονισμό αυτό, με το πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ της Γαλλίας για την Google το 2019, να αποτελεί τη μόνη απόδειξη μιας σοβαρής προσπάθειας να περιοριστεί η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από την Big Tech. Η Google άσκησε έφεση για αυτό το πέναλτι και έχασε.

Τι συνέβη με την WhatsApp

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο προστασίας δεδομένων ζήτησε να διερευνηθούν «ως ζήτημα προτεραιότητας» οι πρακτικές του WhatsApp σχετικά με την κοινοποίηση δεδομένων στη μητρική εταιρεία του, το Facebook.  Η εφαρμογή μηνυμάτων αντέδρασε μετά την επιβολή του προστίμου, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως δυσανάλογο». Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Αρχικά, η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή είχε προτείνει την επιβολή προστίμου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την παραβίαση του GDPR, αλλά γρήγορα δέχθηκε πιέσεις από άλλες αρχές προστασίας δεδομένων για πιο αυστηρή ποινή.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής της γερμανικής αρχής προστασίας δεδομένων, Ούλριχ Κέλμπερ, σε επιστολή του προς το ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε στην έλλειψη δράσης από την ιρλανδική αρχή, για τις παραβιάσεις του GDPR.