Για μία ακόμα φορά η τεχνολογία χρησιμοποιείται για καλό σκοπό. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που έχει στόχο να βοηθήσει στην εύρεση εξαφανισμένων παιδιών όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή η ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κιέβου, τα παιδιά που έχουν απαχθεί ή εκτοπιστεί βίαια και έχουν καταλήξει στη Ρωσία σε όλη τη διάρκεια της εισβολής υπολογίζονται σε 19.544. Από αυτά μόλις 328 έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία και ενωθεί πάλι με τη οικογένειά τους.

Η Ουκρανία ζήτησε την τεχνογνωσία της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Find My Parent και ανέπτυξε τοπικά την  εφαρμογή “Reunite Ukraine”. Στη ανακοίνωση της αστυνομίας της Ουκρανίας αναφέρεται ότι η εφαρμογή θα έχει πετύχει το σκοπό της ακόμα κι αν βρεθεί έστω και ένα παιδί με αυτό τον τρόπο ή επανενωθεί μία οικογένεια.

Τα πήραμε για το καλό τους, απαντά η Ρωσία

Η Μόσχα, βεβαίως, αρνείται ότι έχει διαπράξει παιδομάζωμα, αν και παραδέχεται ότι έχουν μεταφερθεί παιδιά από τις εμπόλεμες περιοχές. Τονίζει, όμως, ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής εκστρατείας, για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που εγκαταλείπονται σε εμπόλεμες ζώνες. Οι λεπτομέρειες, πάντως, αυτού του προγράμματος, όπως το πόσα παιδιά αφορά ή το πού φιλοξενούνται αυτά, δεν δίνονται.

Η επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει από τον Φεβρουάριο του 2022 δεχτεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 730.000 παιδιών με γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι δωρεάν για τη λήψη της και εύκολη στη χρήση. Διαθέτει ελέγχους ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων ταυτότητας. Η αστυνομία θα ελέγχει και θα επιβεβαιώνει τα προσωπικά προφίλ και θα ενεργεί ως ενδιάμεσος για να επιτρέψει την επικοινωνία μέσω της εφαρμογής. Ο συγκεκριμένος τρόπος επαφής και επικοινωνίας θα επιτρέψει στην αστυνομία να συλλέξει περισσότερα δεδομένα με ασφαλή τρόπο, μεταξύ άλλων από άτομα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή σε κατεχόμενα εδάφη που ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά της Ουκρανίας.