Την 1η Φεβρουαρίου, η Scarlett ανέβασε μερικές φωτογραφίες της έφηβης κόρης της και της μητέρας της στο PimEyes, μια εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που η χρήση του προορίζεται για την εύρεση φωτογραφιών χρηστών, ώστε να βοηθήσει στην εξάλειψη ζητημάτων, όπως το revenge porn και την κλοπή ταυτότητας. Οι φωτογραφίες της κόρης της οδήγησαν σε κάποια άλλα παιδιά, ενώ μια από τη μαμά της «άνοιξε» μερικές φωτογραφίες της μητέρας της, καθώς και εικόνες άλλων γυναικών με παρόμοια εμφάνιση.

Στη συνέχεια, η Scarlett ανέβασε μερικές φωτογραφίες της, περίεργη αν θα οδηγούσαν σε φωτογραφίες των συγγενών της. Αυτό δεν συνέβη, αλλά είχε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αντίκρυσε δικές της φωτογραφίες από μια σκοτεινή εποχή, όταν ήταν 19 ετών. Βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όταν την εξανάγκασαν σε εξευτελιστικές και, μερικές φορές, βίαιες σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα.

«Κοιτάω αυτές τις φωτογραφίες και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι κάποιος έχει κάνει photoshop στο πρόσωπό μου σε πορνό», είπε η Scarlett στο CNN Business σε συνέντευξη της.

Η ίδια, η οποία είναι πρώην υπάλληλος της Apple που ίδρυσε το κίνημα οργάνωσης εργαζομένων γνωστό ως #AppleToo, ήταν γνωστή στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη ζωή και τους αγώνες της, στους οποίους όπως είπε συγκαταλέγονται η σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί, η εγκατάλειψη του γυμναστού, ο αγώνας με τον εθισμό και οι γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αυτό που της συνέβη στη Νέα Υόρκη το 2005 ήταν τόσο τραυματικό που η ίδια προσπάθησε να αυτοκτονήσει τις εβδομάδες που ακολούθησαν. Έχει δουλέψει σκληρά για να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος. Με έδρα το Kirkland της Ουάσιγκτον, έχει περάσει χρόνια δουλεύοντας ως μηχανικός λογισμικού. Μεγαλώνει την κόρη της και σε αυτή τη φάση παλεύει να ξεφύγει από την εξάρτηση της με τα ναρκωτικά.

Από τότε που έφυγε από την Apple στα τέλη του 2021 (με εκκρεμείς καταγγελίες κατά του κολοσσού που διερευνώνται από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων), ξεκίνησε δουλειά ως ανώτερος μηχανικός λογισμικού στην εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών ControlZee

Αλλά με μερικά κλικ του ποντικιού, το PimEyes ζωντάνεψε έναν πραγματικό εφιάλτη που συνέβη πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες

Έκτοτε προσπάθησε και απέτυχε να αφαιρέσει όλες τις φωτογραφίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης του PimEyes, παρά το γεγονός ότι ο ιστότοπος έλεγε ότι θα σβήσει τις εικόνες της. Οι σεξουαλικές φωτογραφίες της Scarlett εξακολουθούν να εντοπίζονται μέσω του PimEyes.

Ο Giorgi Gobronidze, ο οποίος συστήθηκε στο CNN Business ως ο σημερινός ιδιοκτήτης και διευθυντής της PimEyes είπε ότι δεν θα ήθελε κανείς να βιώσει αυτό που πέρασε η Scarlett, το οποίο χαρακτήρισε ως «πολύ οδυνηρό» και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, το να λέμε απλώς ‘δεν θέλω να δω εικόνες’ ή ‘δεν θέλω να δω το πρόβλημα’ δεν εξαφανίζει το ίδιο το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει μια μηχανή αναζήτησης που μπορεί να βρει αυτές τις φωτογραφίες, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν οι φωτογραφίες και υπάρχουν άνθρωποι που τις ανέβασαν και το έκαναν επίτηδες».

Στις ΗΠΑ η τεχνολογία δεν έχει όρια στην χρήση της. Ωστόσο, έχει κατακριθεί από ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ψηφιακών δικαιωμάτων για ζητήματα ιδιωτικότητας και φυλετικής προκατάληψης.

Κι άλλοι άνθρωποι θα έχουν αντίστοιχες εμπειρίες όπως αυτή της Scarlett, είπε ο Woodrow Hartzog, καθηγητής νομικής και επιστήμης υπολογιστών στο Northeastern University. «Και γνωρίζουμε εκ πείρας ότι οι άνθρωποι που θα υποφέρουν πρώτα και θα υποφέρουν περισσότερο είναι γυναίκες και έγχρωμοι και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες, για τις οποίες η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμεύει ως εργαλείο ελέγχου».

Η Scarlett αναβάθμισε τη συνδρομή της στο PimEyes με $80 ανά μήνα, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να «διαχειρίζονται» τα αποτελέσματα αναζήτησής τους, όπως διαγράφοντας τα αποτελέσματα των εικόνων τους από τις δημόσιες αναζητήσεις του PimEyes. Ωστόσο, δεν είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών και έτσι τα αιτήματα αγνοήθηκαν.

Είναι οργισμένη που οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο PimEyes. Ο ιστότοπος δεν απαιτεί από τους χρήστες να αποδείξουν ποιοι είναι προτού μπορέσουν να αναζητήσουν τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί να αποτρέψει ορισμένες μορφές χρήσης ή κατάχρησης της υπηρεσίας

Ο Gobronidze είπε ότι το PimEyes λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν θέλει να συγκεντρώσει μια μεγάλη βάση δεδομένων με πληροφορίες χρηστών, όπως φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία. «Δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε ένα τέρας που έχει αυτόν τον τεράστιο αριθμό φωτογραφιών ανθρώπων», είπε.

Η εφαρμογή δε, ενθαρρύνει τους χρήστες να πληρώσουν για περισσότερες πληροφορίες. «Αν θέλετε να δείτε ποια αποτελέσματα μπορούν να βρεθούν χρησιμοποιώντας μια πιο εμπεριστατωμένη αναζήτηση που ονομάζεται Deep Search, αγοράστε το πρόγραμμα για προχωρημένους», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Gobronidze αναγνώρισε ότι η διαδικασία εξαίρεσης του PimEyes δεν λειτουργεί όπως περιμένουν οι άνθρωποι. «Απλώς φαντάζονται ότι θα ανεβάσουν μια φωτογραφία και αυτή η φωτογραφία θα εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης», είπε. Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη: Ακόμη και όταν το PimEyes εγκρίνει ένα αίτημα εξαίρεσης και αποκλείει τις διευθύνσεις URL παρόμοιων φωτογραφιών, δεν μπορεί πάντα να σφραγίσει όλες τις εικόνες ενός ατόμου.

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

iPhone 14: Όσα έχουν διαρρεύσει για το νέο μοντέλο της Apple – Αυτή είναι η ημερομηνία κυκλοφορίας του

Blackout Challenge: Ποιο είναι το θανατηφόρο trend του TikTok

Ήρθε το Google Wallet, τέλος εποχής για το Google Pay – Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο ηλεκτρονικό πορτοφόλι