900.000 δολάρια, μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι ένας τεράστιος ετήσιος μισθός σε όποια πόλη και να ζεις. Είτε είσαι στο Λονδίνο, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε σε κάποια ελβετική πόλη, είτε στο Παρίσι, με έναν τέτοιο ετήσιο μισθό κάνεις ό,τι θες στη ζωή σου. Και αυτός ο μισθός δεν αφορά έναν CEO, έναν διευθυντή σε κάποια πολυεθνική. Όχι. Αφορά σε ρόλο υπαλλήλου. Δεν είναι όμως απλός ρόλος. Περιλαμβάνει άφθονη Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την ακρίβεια, εδώ και αρκετούς μήνες και στα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει φρενίτιδα για τους ανθρώπους που μπορούν να χειριστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, άρα για αυτούς που έχουν σπουδάσει υπολογιστικά συστήματα και έχουν εκπαιδευτεί.

Στις ΗΠΑ, η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά. Μπορεί η βιτρίνα να είναι αυτό που βλέπουμε με τους σεναριογράφους και τους ηθοποιούς, αλλά στους άλλους τομείς, όπου δεν υπάρχει αντίσταση, οι αλλαγές είναι κοσμογονικές.

Όσοι μπορούν να χειριστούν σωστά τα AI συστήματα, αποτελούν μήλον της έριδος για πολλές εταιρείες. Κι επειδή ακόμα δεν υπάρχει αφθονία στον τομέα, η ολιγοπωλιακή κατάσταση αναγκάζει τις εταιρείες να πληρώνουν όλο και περισσότερο για να αποσπάσουν την υπογραφή ενός ειδικού στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αναλυτές δεδομένων, ειδικοί στο machine-learning και όσοι είναι εξπέρ στις εφαρμογές τεχνολογικών συστημάτων, γίνονται αντικείμενα διεκδίκησης σαν σε δημοπρασία.

Κι η ανάγκη επαυξάνει επειδή μια εταιρεία θέλει να προχωρήσει γρήγορα το πλάνο ανάπτυξης AI, πριν το κάνει ο ανταγωνισμός. Η Accenture, εταιρεία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με κορυφαίες δυνατότητες στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, του cloud και της ασφάλειας, και η ServiceNow, επίσης εταιρεία που ασχολείται με την τεχνολογία, έχουν ανακοινώσει προθέσεις να εξαγοράσουν start-ups, στις οποίες μπορούν να εντοπίσουν τέτοια ταλέντα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έτσι, οι μισθοί που δίνονται, έχουν ως εκκίνηση τα 200.000 δολάρια, ενώ στο πακέτο υπάρχουν και μπόνους, αλλά και μετοχές της εταιρείας.

AI τεχνητή νοημοσύνη Claude

Παροξυσμός για ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη στις ΗΠΑ

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Hinge, μιας πλατφόρμας για online dating, όπου αναζητείται άνθρωπος για τη θέση του αντιπροέδρου στο τμήμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου ο μίνιμουμ μισθός είναι στα 332.000 δολάρια και μπορεί να φτάσει τα 400.000!

Στην Upwork, εταιρεία η οποία προσφέρει πλατφόρμα προώθησης των ικανοτήτων ανθρώπων που δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, προσφέρει για αντίστοιχη θέση 260.000 δολάρια, τα οποία με μπόνους και άλλες παροχές, μπορούν να φτάσουν τα 437.000. Στην Amazon, ο senior manager στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη, έχει απολαβές 340.000 δολαρίων.

«Προσπαθούσε να προσλάβουμε, αλλά είναι μια πολύ καυτή αγορά», αναφέρει στην Wall Street Journal ο CEO της UKG, εταιρείας που ασχολείται με την κατασκευή software και αναζητά επικεφαλής στο AI, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους υπάρχοντες υπαλλήλους της σε προϊόντα AI.

Καθώς όλες οι εταιρείες στις ΗΠΑ στρέφονται μαζικά σε δημιουργία AI περιβάλλοντος, οι ανάγκες για μεσαίας και υψηλής κλίμακας επαγγελματιών, αυξάνονται τρομερά. Μόνο όλη τη Silicon Valley να δει κάποιος, αρκεί για να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν τα άτομα να καλύψουν αυτές τις θέσεις στις ΗΠΑ ή σε αγορές χωρών όπου απευθύνονται οι πολυεθνικές τους.

«Αυτό είναι καθαρά μαθηματικά της αγοράς. Δεν έχουμε χιλιάδες developers στην Τεχνητή Νοημοσύνη, product managers και όλες τις άλλες ειδικότητες», λέει ο Πολ Γκρος από την εταιρεία Leathwaite που αναλαμβάνει τη στελέχωση εταιρειών.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Netflix, ενός κολοσσού που αντιμετωπίζει αρκετή αντίθεση από τους υπαλλήλους του στην στροφή προς την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένας product manager για την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης του Netflix, θα αμείβεται με ως και 900.000 δολάρια ετησίως.

τεχνητή νοημοσύνη

Δεν είναι μόνο τα λεφτά το ζήτημα

Φυσικά, δεν είναι όλες οι θέσεις με τέτοιες απολαβές. Ένας επικεφαλής μηχανικός δεν παίρνει πάνω από 130.000 δολάρια ετησίως, ενώ ένας εκπαιδευτής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να πάρει μέχρι 143.589 δολάρια.

Η Walmart πληρώνει ετησίως από 168.000 δολάρια μέχρι 252.000 δολάρια. Η Procter & Gamble δίνει για μηχανικό AI από 110.000 μέχρι 132.000 ετησίσως. Η Goldman Sachs είναι κάπως σφιχτή και δίνει μόλις 150.000-250.000 για τον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να προσληφθεί; Πτυχίο σίγουρα, αλλά ακόμα πιο σίγουρα μεγάλη εμπειρία, τουλάχιστον 10ετή, στην επιστήμη των υπολογιστών, στα μαθηματικά και στην ανάλυση δεδομένων. Κάποιες θέσεις απαιτούν και εμπειρία σε ρόλο manager και διαχείρισης δυναμικού.

Προς το παρόν, η πλειοψηφία στην αγορά έχει μόλις αρχίσει να προσθέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στις δεξιότητες της και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνεται μόνο ως δόλωμα, για να εντυπωσιάσουν τον υποψήφιο εργοδότη.

Ακόμα και εταιρείες στον τομέα του real-estate αναζητούν ανθρώπους για το AI τμήμα τους ή για πρότζεκτ βραχεός χρόνου.

Εκτός από τον μισθό, πάρα πολλοί υποψήφιοι για θέσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη μιας εταιρείας, ενδιαφέρονται και για το ηθικό κομμάτι, για το σε τι πρόκειται να συμμετέχουν. Στην κτηματομεσητική JLL για παράδειγμα, ο co-CEO Μίχιρ Σαχ αναφέρει ότι η Νο1 ερώτηση που του κάνουν είναι: «Τι επίδραση θα έχω εδώ;».

Τεχνητή Νοημοσύνη AI επιστολή

Πίσω στην Accenture, που αναφέρθηκε παραπάνω, το πλάνο περιλαμβάνει πρόσληψη πάνω από 1.000 εργαζομένων στον τομέα του AI ως το τέλος του 2024. Και αυτός ο αριθμός είναι δυσεύρετος γιατί όλοι πλέον προσλαμβάνουν, άρα οι λίγοι που έχουν τα προσόντα, δέχονται πίεση από παντού.

Οι δυσκολότεροι για να προσληφθούν, είναι αυτοί που συνδυάζουν και εμπειρία στις επιχειρήσεις, αλλά έχουν και μια καλή βάση στην κατανόηση της μηχανικής, του προγραμματισμού, των μαθηματικών και της στατιστικής που απαιτεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Μέρος των προσλήψεων θα αφορά ερευνητές στην προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, με μισθό από 131.000 μέχρι 338.000 δολάρια, ανάλογα την πολιτεία.

Η ServiceNow, ανακοίνωσε μέσω του CEO και προέδρου της, Μπιλ ΜακΝτέρμοτ, ότι στα επόμενα χρόνια θα αγοράζουν μικρές εταιρείες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, που έχουν αρκετούς ερευνητές και data scientists, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο εξαγόρασαν την Element AI το 2020 και προσφάτως την G2K.

«Το ταλέντο στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δυσεύρετο. Είναι πολύ ακριβό. Και ταυτόχρονα, είναι αρκετά επιλεκτικό. Οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σε μέρη που δεν τους προσφέρουν μόνο οικονομική ευημερία, αλλά να τους δίνουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε πράγματα που τους εμπνεόυν», εξηγεί στην WSJ.