Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του πυραύλου H-IIA από την Ιαπωνία, την Πέμπτη, με προορισμό τη Σελήνη, ύστερα από τις δύο αποτυχημένες απόπειρες που είχαν προηγηθεί στο παρελθόν.

Η προσελήνωσή του υπολογίζεται για τις αρχές του 2024, ενώ η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει μαρτυρά το προσωνύμιο «ελεύθερος σκοπευτής», που του δόθηκε, μια και ενώ τα περισσότερα σκάφη προσγειώνονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σήμειο-στόχο τους, ο SLIM, αν όλα βαίνουν καλώς, θα προσεληνωθεί σε απόσταση μόνο 100 μέτρων από το σημείο-στόχο.

Το κλειστό κλαμπ των κρατών που έχουν καταφέρει να προσεληνωθούν με επιτυχία απαρτίζεται από Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και από τον Αύγουστο η Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 της Ινδίας, ήρθε μερικές ημέρες μετά τη συντριβή ενός ρωσικού αεροσκάφους στην ίδια περιοχή και τέσσερα χρόνια μετά την αποτυχία προηγούμενης ινδικής απόπειρας την τελευταία στιγμή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, «δεν υπάρχουν προηγούμενες περιπτώσεις ακριβούς προσγείωσης σε ουράνια σώματα με σημαντική βαρύτητα, όπως το φεγγάρι», ανέφερε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA. Είπε, ακόμη, ότι η τεχνολόγια που θα διαθέτει ο SLIM θα οδηγεί τους ανθρωπούς στο “να μπορούν να προσγειώνονται όπου θέλουν και όχι μόνο εκεί που είναι εύκολο. «Με την επίτευξη αυτού του στόχου, θα καταστεί δυνατή η προσγείωση σε πλανήτες ακόμη πιο σπάνιους σε πόρους από το φεγγάρι», συμπλήρωσε.

Η εκτόξευση του H-IIA έρχεται μερικές μέρες μετά την επιτυχή προεσήλωση του ινδικού σκάφους Chandrayaan-3 και τον εντοπισμό χημικών στοιχείων κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού.

Πηγή: Twitter