Ένας πύραυλος θα φτάσει στην Σελήνη στις 4 Μαρτίου, αντίθετα με ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, δεν κατασκευάστηκε από την εταιρεία του Elon Musk, αλλά από το Πεκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αστρονόμοι, λοιπόν, λένε ότι έκαναν λάθος και όπως αποδεικνύεται ο πύραυλος, που αναμένεται να συντριβεί στο φεγγάρι, δεν είναι της SpaceX.

Ο πύραυλος λέγεται τώρα 2014-065B, το booster για το Chang’e 5-T1, που εκτοξεύτηκε το 2014 ως μέρος του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας. Το Chang’e 5-T1 είναι ένα πειραματικό ρομποτικό διαστημικό σκάφος που στάλθηκε στην Σελήνη από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας για τη διεξαγωγή ατμοσφαιρικών δοκιμών επανεισόδου στον σχεδιασμό της κάψουλας που σχεδιάστηκε να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Chang’e 5.

Η ανακοίνωση «βόμβα» έγινε από τον αστρονόμο Bill Gray, ο οποίος εντόπισε πρώτος την πρόσκρουση. Ο ίδιος παραδέχτηκε το λάθος του το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Αυτό το ειλικρινές λάθος απλώς τονίζει το πρόβλημα της έλλειψης σωστής παρακολούθησης αυτών των αντικειμένων στο σκοτεινό διάστημα», έγραψε στο Twitter ο αστρονόμος Jonathan McDowell, που ζητά αποτελεσματικότερο έλεγχο.

«Το αντικείμενο είχε περίπου τη φωτεινότητα που θα περιμέναμε, εμφανίστηκε την αναμενόμενη ώρα και κινούνταν σε λογική τροχιά. Εκ των υστέρων, όμως, θα έπρεπε να είχα παρατηρήσει κάποια περίεργα χαρακτηριστικά σχετικά με την τροχιά του» έγραψε στην ανάρτηση.

Η NASA είπε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα επιχειρήσει να παρατηρήσει τον κρατήρα που θα σχηματιστεί από την έκρηξη αυτού του αντικειμένου, χάρη στον ανιχνευτή της που περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη, το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).