Έχει διάμετρο 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός και φαίνεται να είναι περίπου 15 φορές το μέγεθος της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη.

Ονομάστηκε ο Μεγάλος Δακτύλιος από τους αστρονόμους και αποτελείται από γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών.

Λένε ότι είναι τόσο μεγάλο που προκαλεί την κατανόησή μας για το σύμπαν.

Δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Είναι πραγματικά μακρινό και ο εντοπισμός όλων των γαλαξιών που αποτελούν τη μεγαλύτερη δομή, έχει πάρει πολύ χρόνο και υπολογιστική ισχύ.

Τέτοιες μεγάλες δομές δεν πρέπει να υπάρχουν, σύμφωνα με μια από τις κατευθυντήριες αρχές της αστρονομίας, που ονομάζεται κοσμολογική αρχή. Αυτό δηλώνει ότι όλη η ύλη απλώνεται ομαλά σε όλο το Σύμπαν.

Παρόλο που τα αστέρια, οι πλανήτες και οι γαλαξίες είναι τεράστιες συστάδες ύλης στα μάτια μας, στο πλαίσιο του μεγέθους του σύμπαντος είναι ασήμαντοι -και η θεωρία είναι ότι δεν πρέπει να σχηματίζονται πολύ μεγαλύτερα κομμάτια ύλης.

Ο Μεγάλος Δακτύλιος δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη πιθανή παραβίαση της κοσμολογικής αρχής και έτσι υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με τον Δρ Robert Massey, αναπληρωτή διευθυντή της Royal Astronomical Society, τα στοιχεία για μια επανεξέταση αυτού που υπήρξε μια κεντρική σανίδα της αστρονομίας αυξάνονται.

«Αυτή είναι η έβδομη μεγάλη δομή που ανακαλύφθηκε στο σύμπαν που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι το σύμπαν είναι ομαλό στη μεγαλύτερη κλίμακα.

Εάν αυτές οι δομές είναι πραγματικές, τότε είναι σίγουρα τροφή για σκέψη για τους κοσμολόγους και την αποδεκτή σκέψη για το πώς έχει εξελιχθεί το σύμπαν. χρόνο», είπε.

Ο Μεγάλος Δακτύλιος αναγνωρίστηκε από την Alexia Lopez, μια διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire (UCLan), η οποία ανακάλυψε επίσης το Giant Arc -μια δομή που εκτείνεται σε 3,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από το διάστημα.

Ερωτηθείσα πώς ένιωθε που έκανα τις ανακαλύψεις, είπε: «Είναι πραγματικά σουρεαλιστικό. Πρέπει να τσιμπήσω τον εαυτό μου, γιατί έκανα αυτές τις ανακαλύψεις τυχαία, ήταν τυχαίες ανακαλύψεις. Αλλά είναι μεγάλο πράγμα και δεν μπορώ να το πιστέψω Το λέω, δεν πιστεύω ότι είμαι εγώ.
Καμία από αυτές τις δύο εξαιρετικά μεγάλες δομές δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί στην τρέχουσα κατανόησή μας για το σύμπαν», είπε.

«Και τα εξαιρετικά μεγάλα τα μεγέθη τους, τα χαρακτηριστικά σχήματα και η κοσμολογική εγγύτητα πρέπει σίγουρα να μας λένε κάτι σημαντικό -αλλά τι ακριβώς;» συμπληρώνει.

σύμπαν

Τόσο το Big Ring όσο και το Giant Arc εμφανίζονται σχετικά κοντά μεταξύ τους, κοντά στον αστερισμό του Bootes the Herdsman.

Ο καθηγητής Don Pollacco, του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρή, επομένως τα δύο αντικείμενα μπορεί να σχετίζονται και να σχηματίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη δομή.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς φτιάχνεις τόσο μεγάλες κατασκευές; Είναι απίστευτα δύσκολο να συλλάβουμε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να παράγει αυτές τις δομές, επομένως οι συγγραφείς εικάζουν ότι βλέπουμε ένα λείψανο από το πρώιμο σύμπαν όπου τα κύματα υλικού υψηλής και χαμηλής πυκνότητας “παγώνουν” σε εξωγαλαξιακό μέσο».

Υπάρχουν επίσης παρόμοιες μεγάλες δομές που ανακαλύφθηκαν από άλλους κοσμολόγους -όπως το Σινικό Τείχος Sloan, το οποίο έχει μήκος περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός, και το Τείχος του Νότιου Πόλου, το οποίο εκτείνεται σε διάμετρο 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Αλλά η μεγαλύτερη μεμονωμένη οντότητα που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες είναι ένα υπερσμήνος γαλαξιών που ονομάζεται Σινικό Τείχος του Ηρακλή-Στέφανο Βορείου, το οποίο έχει πλάτος περίπου 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Ενώ ο Μεγάλος Δακτύλιος εμφανίζεται ως ένας σχεδόν τέλειος δακτύλιος στον ουρανό, η ανάλυση της κας Λόπεζ δείχνει ότι έχει περισσότερο σχήμα σπειρώματος -σαν τιρμπουσόν- με το πρόσωπό του ευθυγραμμισμένο με τη Γη.

«Ο Μεγάλος Δακτύλιος και το Γιγαντιαίο Τόξο, τόσο μεμονωμένα όσο και μαζί, μας δίνει ένα μεγάλο κοσμολογικό μυστήριο καθώς εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε το σύμπαν και την ανάπτυξή του».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην 243η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS) στη Νέα Ορλεάνη.