Την περασμένη εβδομάδα, η Emily Ratajkowski γνωστοποίησε στο Instagram ότι είχε δημιουργήσει ένα ζευγάρι «δαχτυλίδια διαζυγίου» αναδιαμορφώνοντας την κοπή pear και princess του διαμαντένιου δαχτυλιδιού των αρραβώνων της toi et moi σε δύο ξεχωριστά δαχτυλίδια.

Η Άλισον Τσέμλα, κοσμηματοπώλης και δημιουργική διευθύντρια με έδρα τη Νέα Υόρκη στην Alison Lou (η οποία δημιούργησε επίσης το αυθεντικό δαχτυλίδι αρραβώνων της Ratajkowski), δημιούργησε τα νέα κομμάτια. Η ανάρτηση έχει λάβει από τότε πάνω από ένα εκατομμύριο likes.

«Τα δαχτυλίδια διαζυγίου είναι τάση», είπε η Σάσα Νίξον, επιμελήτρια κοσμημάτων και ιστορικός με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η τάση, την οποία ασπάζονται κυρίως οι γυναίκες, είναι να δίνεις ζωή στις βέρες έπειτα από ένα χωρισμό.

Η Ratajkowski, της οποίας το διαζύγιο από τον παραγωγό ταινιών Sebastian Bear-McClard έγινε οριστικό το 2023, ελπίζει να μετατοπίσει τα αρνητικά κατάλοιπα από τον τερματισμό ενός γάμου.

«Θα ήθελα να υπάρχει μια προοπτική που να αφήνει χώρο για το γεγονός, ότι η αποχώρηση από μια σχέση είναι συχνά μια αξιοσημείωτη και γενναία πράξη», είπε.

«Πραγματικά θα ήθελα να δω ανύπαντρες μαμάδες -ή γυναίκες που ξεκινούν από την αρχή για πρώτη φορά με μεγάλες δυσκολίες- να βρίσκουν κάποιο είδος παρηγοριάς στην ιδέα ότι δεν είναι αποτυχημένες επειδή έφυγαν».

Έχοντας αυτό κατά νου, η κ. Τσέμλα είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει δαχτυλίδια για τα οποία η Ratajkowski θα «αισθανόταν περήφανη» και που θα αποτελούσαν statement, περιγράφοντας τη διαδικασία ως «συνεργατική».

«Μακάρι να τιμούσαμε άλλα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας με τον ίδιο σεβασμό που επιφυλάσσουμε στον γάμο», είπε η Λόρεν Μποκ, κοσμηματοπώλης με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα και ιδρύτρια της Hera Fine Jewelry. «Το να αφήσεις μια σχέση που δεν σε καλύπτει θέλει θάρρος και αυτό είναι κάτι που αξίζει να μνημονευθεί».

Για τον γάμο της το καλοκαίρι του 2023, η κυρία Μποκ, 35 ετών, σχεδίασε ένα δαχτυλίδι για το δεξί χέρι με χαραγμένο στο εσωτερικό το «φτου, αυτή είναι η μία», έναν στίχο από το τραγούδι της Λίζο «Soulmate». «Μου άρεσε να έχω μια υπενθύμιση ότι δεν θα μπορούσα να είμαι καλή σύντροφος, αν δεν είχα καλή σχέση με τον εαυτό μου», είπε.

Αφού ο σύζυγός της ζήτησε διαζύγιο τον Οκτώβριο του 2023, αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο δαχτυλίδι: ένα δαχτυλίδι εμπνευσμένο από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων με ένα διαμάντι τεσσάρων καρατίων κοπής Asscher που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο που «θα επικεντρωνόταν στη σχέση μου με τον εαυτό μου» εξηγεί η η κ. Μποκ στους Times.

Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα για κοσμήματα χωρισμού έχουν αυξηθεί κατά 300% από τότε που άρχισε να δημοσιεύει για το δικό της δαχτυλίδι διαζυγίου στα social media το φθινόπωρο του 2023. Οι προσαρμοσμένες ρυθμίσεις δαχτυλιδιών ξεκινούν από 2600$.

Όταν το διαζύγιο της Κάθριν Ποκόρνι έγινε οριστικό το καλοκαίρι του 2021, είχε ήδη έρθει σε επαφή με την Άλι Γκαλγκάνο της Serpentine Jewels για να μετατρέψει το δαχτυλίδι αρραβώνων της σε δαχτυλίδι διαζυγίου.

«Η επαναχρησιμοποίηση κοσμημάτων από παλιούς συντρόφους και εραστές σπάνια είχε δημόσια προβολή, αλλά βλέπουμε μια αλλαγή στην οποία οι γυναίκες ανακτούν τη δύναμή τους παντού», είπε η κ. Γκαλγκάνο, κοσμηματοπώλης με έδρα το Greenwich Conn.

«Είδα μια σημαντική αύξηση το τελευταίο έτος, όπου κάναμε τριπλασιασμό του αριθμού των επαναρρυθμίσεων του δαχτυλιδιού διαζυγίου σε σχέση με το 2022. Πριν από το 2020, αυτή η ιδέα δεν ήταν καν στα ραντάρ των πελατών μας».

Η κ. Ποκόρνι, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων στο Άσπεν της Κολωνίας, ήθελε ένα στυλ toi-et-moi, συνδυάζοντας μια σμαραγδένια πέτρα με το αυθεντικό της διαμάντι σε σμαραγδένια κοπή.

«Αυτό το έργο έδωσε νέο νόημα στον όρο “λιανική” θεραπεία», αστειεύτηκε η κ. Πόκορνι, η οποία σηματοδότησε επίσης τον χωρισμό της αγοράζοντας ένα Mitsubishi Montero του 1991, ένα αυτοκίνητο που πάντα ήθελε αλλά ο πρώην σύζυγός της το θεωρούσε μη ασφαλές.

Με αυτό το δαχτυλίδι… ξεπαντρεύομαι!

«Το διαμάντι αντιπροσωπεύει μια περίοδο δέκα ετών στη ζωή μου και το σμαράγδι είναι μια υπενθύμιση ότι μπορώ να σώσω τον εαυτό μου», λέει.

Ιστορικά, τα δαχτυλίδια διαζυγίου ήταν «πένθιμα κοσμήματα», είπε η Ρέιτσελ Τσερτς, συγγραφέας και πρώην επιμελήτρια κοσμημάτων στο μουσείο Victoria&Albert στο Λονδίνο.

Το στυλ είχε σκοπό να στείλει ένα κοινωνικό μήνυμα, «να γνωρίζουν οι άνθρωποι και να μην ρωτούν για τον σύζυγό σου ή να δείξουν ότι δεν ήσουν ανύπαντρη μητέρα», πρόσθεσε. Αλλά οι σύγχρονες εκφράσεις αυτού του δαχτυλιδιού στερούνται «κάθε υπόδειξη πένθους», εξηγεί η κα Τσερτς. «Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη να αυτοπροσδιορίζεσαι ως χωρισμένος με αυτόν τον τρόπο».

Η Στεφανί Γκοτλίεμπ, σχεδιάστρια κοσμημάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι η σημασία ενός δαχτυλιδιού διαζυγίου σήμερα εξαρτάται από το πώς τελείωσε ο εν λόγω γάμος.

«Για κάποιους, το νέο δαχτυλίδι είναι μια πράξη εξέγερσης, ενώ, για άλλους, τιμά το παλιό και το νέο ταυτόχρονα», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός δαχτυλιδιών διαζυγίου έχει γίνει σταθερό μέρος της επιχείρησής της. Για μια πελάτισσα, δημιούργησε ένα δαχτυλίδι διαζυγίου με μαύρα διαμάντια επειδή «ένιωθε σαν το αντίθετο ενός νυφικού κομματιού».

Για μια άλλη, η κυρία Γκοτλίεμπ χρησιμοποίησε τη γενέθλια πέτρα του πελάτη για να συμβολίσει ένα «δώρο στον εαυτό». Σε άλλα, η κα Γκοτλίεμπ έχει ενσωματώσει τη γενέθλια πέτρα ενός παιδιού ενός πελάτη ως «νεύμα στην οικογενειακή ζωή που έχει χτίσει». Ένας απλός ανασχεδιασμός ξεκινά από περίπου 3.000$.

Με αυτό το δαχτυλίδι… ξεπαντρεύομαι!

Για να μη θυμίζουν τα δαχτυλίδια διαζυγίου εκείνα του αρραβώνα, η Τζούντιθ Όετκερ, η επικεφαλής χρυσοχόος στο Reinstein Ross, συνιστά να αλλάξει εντελώς το δαχτυλίδι: να αλλάξει ο σχεδιασμός του δακτυλίου, να προσθέσεις περισσότερες πέτρες στο δαχτυλίδι για να αφαιρέσει την έμφαση από το αρχικό διαμάντι, να αλλαχθεί το δάχτυλο ή το χέρι στο οποίο φοριέται το δαχτυλίδι (μερικοί λένε ότι ταιριάζει στο μεσαίο δάχτυλο), ενσωματώνοντας χρώμα ή επιλέγοντας ένα νέο στυλ.

Η Μάντισον Σνάιντερ, 31 ετών, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Fewer Finer, μιας επωνυμίας κοσμημάτων, αναδιαμόρφωσε το κλασικό διαμαντένιο δαχτυλίδι ενός πελάτη σε ένα δαχτυλίδι σε σχήμα κακού ματιού, με το διαμάντι στο κέντρο του, για να σηματοδοτήσει το διαζύγιο του πελάτη.

Μέσα στο δαχτυλίδι, η κα Σνάιντερ χάραξε τη λέξη «κακός», την οποία είπε ότι ένιωσε ο πελάτης μετά τη μεταμόρφωση.

Με αυτό το δαχτυλίδι… ξεπαντρεύομαι!

«Το να σπάσουμε τη σχέση από το αρχικό δαχτυλίδι είναι σημαντικό», είπε η Ρέιτσελ Μπόστον, μια κοσμηματοπώλης με έδρα το Λονδίνο. «Η μετατροπή του σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος κοσμήματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό. Το αρχικό δαχτυλίδι toi-et-moi της Emily Ratajkowski ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και αυτά τα νέα δαχτυλίδια θα έχουν αναμφίβολα την ίδια επιρροή».