Είναι απ’ αυτά τα θέματα που θα ευχόμασταν να έχουμε το 1/1000 των γνώσεων ανθρώπων όπως ο Astronio κατά κόσμον Παύλος Καστανάς. Για να το ντύσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, για να το κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ας είναι. Προσπαθήσαμε. Να… εκλαϊκεύσουμε τη γνώση. Να φέρουμε λίγο πιο κοντά μας τον Stephenson 2-18, δεν βαριέσαι, περίπου 19.000 έτη φωτός «μόνο» εκτιμάται πως απέχει από το σπίτι μας, τη Γη!  

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό αστέρι, όχι μόνο στον γαλαξία μας αλλά σε ολάκερο το σύμπαν. Προς το παρόν δηλαδή, γιατί έτσι όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορεί σύντομα να ανακαλυφθεί κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

Για παράδειγμα, επί μακρόν θεωρούσαμε το UY Scuti ως το μεγαλύτερο αστέρι – κι αυτό στον αστερισμό Scutum βρίσκεται. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, δεν είναι ούτε στο top-10.

Ο Stephenson 2-18 γνωστός επίσης και με τα ονόματα St2-18, Stephenson 2 DFK 1 και RSGC2-18, είναι ένας κόκκινος υπεργίγαντας – αυτά τα είδη αστεριών είναι τα μεγαλύτερα στο σύμπαν.

Η ακτίνα/διάμετρος του είναι σχεδόν 2150 φορές της αντίστοιχης του ‘Ηλιου. Δεδομένου ότι η διάμετρος του Ήλιου είναι 1,39 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αυτή του Stephenson 2-18 υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (2150 × 1390000 km). Ενώ ο όγκος του είναι σχεδόν 10 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από του Ήλιου.

Τι θα μπορούσαμε όμως να πούμε γι’ αυτό το αστέρι-γίγαντα σε τίτλους;

  • Είναι τόσο μεγάλο ώστε μέσα του χωράνε 10 δισεκατομμύρια Ήλιοι. Να πούμε εδώ πως ο Ήλιος μας είναι ένας κοινότατος κίτρινος νάνος αστέρας.
  • Είναι 440 χιλ. φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο. Γενικώς οι κόκκινοι υπεργίγαντες αστέρες έχουν συνήθως χαμηλή φωτεινότητα, περίπου 30.000 έως 50.000 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου. Άρα εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς ασυνήθιστο.
  • Η ενεργός θερμοκρασία του Stephenson 2-18 είναι περίπου 3200 βαθμοί Κέλβιν, «κρυάκι» δηλαδή σε σχέση με τον Ήλιο, όπου πάει στους 5.500 βαθμούς Κέλβιν.
  • Η ακριβής μάζα του St2-18 δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων θα μπορούσε να είναι 30 έως 50 φορές η αντίστοιχη του Ήλιου.
  • Εάν αντικαταστήσουμε το St2-18 με τον Ήλιο μας, μπορεί να καταπιεί κάθε αντικείμενο του ηλιακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των πλανητών μας, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους και της βαρύτητάς του.

Και δεν ξέρουμε γιατί, αλλά όσο γράφαμε αυτές τις γραμμές μας ήρθαν κατά νου αυτοί οι στίχοι: Αν είσαι ένα αστέρι / Που φως θα φέρει στην άδεια μου ζωή/ Ποτέ μη σβήσεις ποτέ να μη μ’ αφήσεις/ Ποτέ να μη χαθεί η αγάπη αυτή. Είπαμε, εκλαΐκευση της γνώσης…