Αναμφίβολα, από το 2020 έως και τη δεδομένη χρονική στιγμή, το TikTok σημείωσε τεράστια επιτυχία. Κι αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά οι τελευταίες μετρήσεις για τα downloads των εφαρμογών, που έδειξαν πως η εφαρμογή με τα βίντεο σύντομης διάρκειας, ξεπέρασε τον κολοσσό που ακούει στο όνομα, Facebook.

Το TikTok δημιουργήθηκε το 2017 από την κινεζική εταιρεία ByteDance, ωστόσο το μεγάλο μπαμ έγινε την περίοδο της καραντίνας. Τότε, ακόμα και οι πιο «δύσπιστοι» το πρόσθεσαν στις εφαρμογές του κινητού τους, για έναν πιο ανώδυνο τρόπο προκειμένου να περάσουν οι βαρετές ώρες του εγκλεισμού.

Ωστόσο, στην Αμερική, η εν λόγω εφαρμογή έχει ακόμα περισσότερη βαρύτητα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πιο δημοφιλής, η επιτυχία της μετέτρεψε μάλιστα ακόμη και σε πεδίο πολιτικής διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη περίοδο της προεδρίας του, είχε απαγορεύσει τη χρήση του TikTok στις ΗΠΑ, ζητώντας από την κινεζική εταιρεία να πουλήσει τα δικαιώματα της εφαρμογής σε αμερικάνικη.

Ο Τζο Μπάιντεν, βέβαια, απέσυρε αυτό το αίτημα, όμως δεν άφησε σε «ηρεμία» την εφαρμογή, αφού έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν αν η πλατφόρμα απειλεί με οποιονδήποτε τρόπο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή αν εκμεταλλεύεται κακόβουλα τα προσωπικά δεδομένα των αμερικανών χρηστών.

Όσον αφορά τις μετρήσεις των downloads, μια ακόμη μια εφαρμογή φαίνεται πως ακολουθεί ανοδική πορεία και απειλεί τα «μεγαθήρια», όπως Facebook, Messenger, Instagram κτλ. Πρόκειται για το Likee, εξίσου από εταιρεία της Κίνας, όπου οι χρήστες μπορού να ανεβάσουν βίντεο, αλλά για επαγγελματικούς σκοπούς ή καθαρά για μάρκετινγκ.

Όμως και το Telegram, που δημιουργήθηκε από ρώσικη εταιρεία με την έδρα της να βρίσκεται πλέον στη Γερμανία, βρίσκεται σε υψηλή θέση της εν λόγω λίστας, και συγκεκριμένα στην 7η. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήτες να διαγράφουν όποτε θέλουν εκείνοι τα μηνύματα τους, με την ίδια να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε στο Χονγκ Κόνγκ και την Ταϊλάνδη, όπου χρησιμοποιήθηκε από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των πολιτικών ταραχών, για να περνούν κάτω από τα ραντάρ παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις κυβερνήσεις.

Φωτογραφία: Unsplash