Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη βρίσκεται ένα τμήμα πυραύλου της SpaceX, που έχει περάσει επτά χρόνια στο διάστημα. Σύμφωνα με την NASA, ένα μεγάλο τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας, που είχε εκτοξευθεί το 2015 και έκτοτε περιφερόταν στο διάστημα, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη. Αναμένεται να πέσει στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» πέφτει στο φεγγάρι.

Το booster, που εκτοξεύτηκε αρχικά από τη Φλόριντα τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από μια μακρά πορεία, έστειλε έναν μετεωρολογικό δορυφόρο (Παρατηρητήριο Κλίματος της NOAA) στο δρόμο προς το σημείο Lagrange, μια θέση ουδέτερη ως προς τη βαρύτητα, τέσσερις φορές πιο μακριά από το φεγγάρι και σε ευθεία γραμμή με τον ήλιο. Το δεύτερο τμήμα του πυραύλου βρέθηκε αρκετά ψηλά και δεν είχε καύσιμα για να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά «δεν είχε την ενέργεια για να ξεφύγει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης», όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Eric Berger σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Ars Technica.

Που θα προσκρούσει το τμήμα πυραύλου της SpaceX

Οι παρατηρητές του διαστήματος πιστεύουν ότι ο πύραυλος- βάρους τεσσάρων τόνων- πρόκειται να πέσει στη Σελήνη με ταχύτητα περίπου 2,58 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο σε λίγες εβδομάδες. Πιθανώς θα πέσει στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού κοντά στον ισημερινό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή ουράνιων αντικειμένων, Bill Gray. Αν πέσει στην πίσω πλευρά της Σελήνης, το συμβάν δεν θα γίνει ορατό από τον πλανήτη μας.

«Αυτή είναι η πρώτη ακούσια περίπτωση διαστημικών σκουπιδιών που χτυπούν τη Σελήνη, για την οποία γνωρίζω», πρόσθεσε ο Gray. Το ακριβές σημείο της πρόσκρουσης, παραμένει απροσδιόριστο, λόγω της απρόβλεπτης επίδρασης του ηλιακού φωτός και της «ασάφειας στη μέτρηση των περιόδων περιστροφής», που μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Photo: Unsplash.com/ NASA