Το σκάφος προσεδάφισης Vikram προσγειώθηκε στο σεληνιακό νότιο πόλο, λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ινδίας.

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσγειώθηκε επιτυχώς ένα διαστημόπλοιό της κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, σε μια ιστορική στιγμή που προκάλεσε επευφημίες και πάρτι σε όλη τη χώρα.

Το Chandrayaan-3, που σημαίνει «φεγγαρόπλοιο» στα σανσκριτικά, κατέβασε το σεληνιακό προσεδάφιό του Vikram λίγο μετά τις 6 μ.μ. (1230 GMT) κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένο σεληνιακό νότιο πόλο, σε μια παγκόσμια πρωτιά για οποιοδήποτε διαστημικό πρόγραμμα.

Για την Ινδία, η επιτυχής προσγείωση σηματοδοτεί την ανάδειξή της ως διαστημική δύναμη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τις επενδύσεις σε ιδιωτικές διαστημικές εκτοξεύσεις και συναφείς επιχειρήσεις που βασίζονται σε δορυφόρους.

Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα ήταν κολλημένοι στις οθόνες της τηλεόρασης και έκαναν προσευχές καθώς το διαστημόπλοιο πλησίαζε στην επιφάνεια.

Ινδία

Η αποστολή ξεκίνησε πριν από σχεδόν έξι εβδομάδες μπροστά σε χιλιάδες επευφημούντες θεατές, και χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσει στο φεγγάρι από αυτούς των αποστολών Apollo στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, οι οποίες έφτασαν σε λίγες μέρες.

Η Ινδία χρησιμοποιεί πυραύλους πολύ λιγότερο ισχυρούς από όσο οι ΗΠΑ τότε. Αντίθετα, ο ανιχνευτής περιστράφηκε στη Γη αρκετές φορές για να κερδίσει ταχύτητα πριν ξεκινήσει τη σεληνιακή του τροχιά διάρκειας ενός μήνα.

Το ανώμαλο έδαφος επίσης δυσχεραίνει την προσγείωση στο νότιο πόλο. Ο πάγος νερού της περιοχής θα μπορούσε να παρέχει καύσιμα, οξυγόνο και πόσιμο νερό για μελλοντικές αποστολές.

Το 2019, η αποστολή Chandrayaan-2 του ISRO ανέπτυξε με επιτυχία τροχιά, αλλά το σεληνιακό προσεδάφιο συνετρίβη.

Τη Δευτέρα η Ρωσία δήλωσε ότι η πρώτη της αποστολή στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια -η οποία είχε επίσης στόχο τον νότιο πόλο- απέτυχε αφού το διαστημόπλοιό της Luna-25 ξέφυγε από τον έλεγχο και συνετρίβη στη Σελήνη.

Ένα εξάτροχο σεληνιακό όχημα έχει προγραμματιστεί να περιπλανηθεί στη σεληνιακή επιφάνεια συλλέγοντας εικόνες και δεδομένα.

Το Chandrayaan-3 αναμένεται να παραμείνει λειτουργικό για δύο εβδομάδες, εκτελώντας σειρά πειραμάτων συμπεριλαμβανομένης μιας φασματομετρικής ανάλυσης της σύνθεσης ορυκτών της σεληνιακής επιφάνειας.

Πηγή: www.isro.gov.in