Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το φάρμακο donanemab, που θεωρείται σημείο καμπής στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ, επιβραδύνει τη πτώση στις γνωστικές λειτουργίες κατά περίπου ένα τρίτο.

Ο Μάικ Κόλεϊ, ο οποίος είναι 80 ετών, είναι ένας από τους δεκάδες ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχαν στην παγκόσμια δοκιμή, η οποία δημοσιεύεται τώρα στο περιοδικό JAMA.

Ο ίδιος λαμβάνει έγχυση κάθε μήνα σε μια κλινική στο Λονδίνο και λέει ότι είναι «ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους του κόσμου». Η θεραπεία με αντισώματα βοηθά στα αρχικά στάδια της νόσου.

Λειτουργεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ, όχι σε άλλους τύπους άνοιας, όπως η αγγειακή άνοια.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ – μια ουσία που ονομάζεται αμυλοειδές που συσσωρεύεται στις πτυχώσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Μάικ και η οικογένειά του παρατήρησαν ότι είχε προβλήματα με τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων, λίγο πριν ξεκινήσει τη δοκιμή.

Ο γιος του, Μαρκ, είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσει κανείς στην αρχή: «Το να τον βλέπω να παλεύει με την επεξεργασία πληροφοριών και την επίλυση προβλημάτων ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά νομίζω ότι τώρα υπάρχει βελτίωση».

donanemab

Μιλώντας αποκλειστικά στο BBC, ο Μάικ, που κατάγεται από το Κεντ, δήλωσε: «Αισθάνομαι πιο σίγουρος κάθε μέρα».

Το Donanemab, κατασκευασμένο από την Eli Lilly, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το lecanemab – που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Eisai και Biogen – το οποίο βρισκόταν σε χιλιάδες πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο όταν αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει την ασθένεια.

Αν και εξαιρετικά υποσχόμενα, αυτά τα φάρμακα δεν είναι θεραπείες ή ακίνδυνες θεραπείες.

Προκάλεσε τρεις θανάτους από οίδημα στον εγκέφαλο

Το οίδημα του εγκεφάλου ήταν μια συχνή παρενέργεια σε έως και το ένα τρίτο των ασθενών στη δοκιμή donanemab. Για τους περισσότερους, αυτό επιλύθηκε χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, δύο εθελοντές, και πιθανώς ένας τρίτος, πέθαναν ως αποτέλεσμα επικίνδυνου οιδήματος στον εγκέφαλο.

Ένα άλλο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ με αντισώματα, που ονομάζεται aducanumab, απορρίφθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έλλειψη αποδείξεων ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικό για τους ασθενείς.