Περίπου 10 μήνες μετά την ανακοίνωση για απόσυρσή του από την υποκριτική, λόγω προβλήματος με τη μνήμη του, η οικογένεια του Bruce Willis προχώρησε σε μια δική της ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ακριβώς για την νοητική κατάσταση του ηθοποιού.

Με μετωποκροταφική ανοία έχει διαγνωστεί ο 67χρονος ηθοποιός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του η οποία μάλιστα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μετωποκροταφικού Εκφυλισμού.

Η γυναίκα του, Emma Heming, η πρώην σύζυγός του, Demi Moore, και οι πέντε κόρες του, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel και Evelyn, ενημέρωσαν πως η αρχική ιατρική εκτίμηση για αφασία του ηθοποιού, έχει πλέον οριστική διάγνωση για ανοία.

«Το πρόβλημα με την ομιλία και τη μνήμη είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο Bruce. Παρόλο που είναι επώδυνο, είναι μια ανακούφιση που επιτέλους υπάρχει μια ξεκάθαρη διάγνωση», λένε στην ανακοίνωση οι 7 γυναίκες της ζωής του.

«Η μετωποκροταφική ανοία είναι μια βάναυση νόσος που πολλοί από εμάς δεν είχαμε ξανακούσει και μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε. Για ανθρώπους κάτω των 60 ετών, η συγκεκριμένη νόσος είναι η πιο κοινή μορφή ανοίας και, επειδή η διάγνωση μπορεί να πάρει χρόνια, την κάνει μια νόσο πολύ πιο κυρίαρχη από τις άλλες.

Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, μια πραγματικότητα που ελπίζουμε να αλλάξει στα επόμενα χρόνια. Όσο πάντως εξελίσσεται η κατάσταση του Bruce, ελπίζουμε πως η οποιαδήποτε όχληση από τα μίντια θα εστιάσει στο να φωτίσει περισσότερο αυτή τη νόσο και να φέρει περισσότερη γνώση και πίεση για έρευνα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Ο Bruce Willis πίστευε πάντοτε ότι αρκεί η φωνή για να βοηθήσει τον κόσμο και να ενημερώσει για σημαντικά ζητήματα δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι, αν μπορούσε σήμερα, θα ήθελε να κεντρίσει την παγκόσμια προσοχή και να ενώσει όλους όσοι υποφέρουν απ΄αυτή την εκφυλιστική νόσο. Θα ήθελε να ενημερώσει για το πόσο επηρεάζει τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Ο Bruce πάντοτε έβρισκε ευτυχία στη ζωή και έχει βοηθήσει όλους όσους γνωρίζει να κάνουν το ίδιο. Ήθελε πάντοτε ο κόσμος να δει ότι αυτή η αίσθηση προστασίας που προσέφερε, επέστρεφε σε εκείνον και σε εμάς. Έχουμε συγκινηθεί από την αγάπη που έχετε μοιραστεί για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η συνεχιζόμενη συμπόνια, κατανόηση και ο σεβασμός σας, θα μας τονώσει το ηθικό στην βοήθεια του Bruce στο υπόλοιπο της ζωής του, όσο είναι εφικτό».

Bruce Willis

Ο Bruce Willis με την σύντροφό του Emma Heming (αυτή με το κόκκινο μπλουζάκι), την Demi Moore και 3 από τις 5 κόρες του (Credit: Stefanie Keenan/Getty Images for goop)

Τα προβλήματα στις ταινίες του από το 2020 και μετά – Πυροβόλησε κατά λάθος δύο φορές, ξεχνούσε συνέχεια τις ατάκες του

Από την ανακοίνωση της οικογένειας του Bruce Willis χθες, ανακινήθηκαν πάλι τα ρεπορτάζ που είχαν έρθει στο φως τον περασμένο Μάιο για την κατάσταση του ηθοποιού στα γυρίσματα των ταινιών του από το 2020 και μετά.

American Siege, 2020

Για την ταινία που κυκλοφόρησε το 2020, τα γυρίσματα είχαν γίνει έναν χρόνο πριν και σε κάποιες σκηνές είναι εμφανές πως ο Bruce Willis φοράει ακουστικό. Το ακουστικό δικαιολογείται σεναριακά, αλλά η παρουσία του στο αυτί του Willis είναι αναγκαία και πρακτική, αφού απ΄αυτό ο ηθοποιός ακούει έναν συνάδελφό του να του υπαγορεύει τις ατάκες που πρέπει να πει.

Hard Kill, 2020

Η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη στην οποία όλο το συνεργείο και ο σκηνοθέτης κατάλαβαν ότι ο Bruce Willis έχει πρόβλημα και έκοψαν αρκετά τον ρόλο του σε σχέση με το αρχικό πλάνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια σκηνή, όπου πάει να σώσει την κόρη του από κακοποιούς, πριν τους πυροβολήσει, έπρεπε να πει μία ατάκα που αποτελούσε το συνθηματικό επί της ουσίας ώστε να προστατευτεί και η ηθοποιός Lala Kent που υποδυόταν την κόρη του.

Ο Willis όμως, ο οποίος είχε πάντοτε μαζί του τον βοηθό του Stephen Eads (λέγεται πως αμοιβόταν με 200.000 δολάρια σε κάθε ταινία), ξέχασε πως έπρεπε να πει πρώτα την ατάκα και πυροβόλησε νωρίτερα. Από τύχη δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό αντίστοιχο με του Alec Baldwin στην ταινία Rust.

Η Kent είχε δηλώσει τότε ότι «επειδή είχα την πλάτη μου σε αυτόν, δεν είχα επίγνωση του τι συνέβαινε πίσω μου. Αλλά την πρώτη φορά, ήταν σαν, ‘Δεν τρέχει τίποτα, ας το ξανακάνουμε». Η σκηνή γυρίστηκε ξανά και για δεύτερη φορά ο Willis έκανε το ίδιο λάθος. Από τότε το συνεργείο φρόντιζε όταν του δινόταν όπλο, να μην υπάρχει κανείς στη γραμμή πυρός. Η κατάστασή του μείωσε αρκετά τον ρόλο του και στην ταινία εμφανίζεται για 7 λεπτά.

Out of Death, 2021

Ο σκηνοθέτης Mike Burns, που είχε αντιληφθεί τι συμβαίνει με τον Bruce Willis, έστειλε mail στην παραγωγή πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ώστε να αφαιρεθούν 5 σελίδες από τον ρόλο του. Όταν ξεκίνησαν, έστειλε νέο mail που ζητούσε στους σεναριογράφους να τον μικρύνουν κι άλλο τον ρόλο του. Υπήρξε και τρίτο αίτημα, το οποίο ζητούσε οι ατάκες του να είναι σύντομες.

Εν τέλει, ο Bruce Willis συμμετείχε για δύο ημέρες στα γυρίσματα, από 4 ώρες την κάθε μέρα, με τους βοηθούς του να ζητούν να αποσυρθεί. Πληρώθηκε για τη συμμετοχή του 2 εκατομμύρια δολάρια και δεν μπόρεσε να διεκπεραιώσει ούτε τις σκηνές δράσης ή τις σκηνές με συγκεκριμένη κινησιολογία. Αυτές τις ανέλαβε κασκαντέρ σωσίας του.

White Elephant, 2022

Ο σκηνοθέτης Jesse V. Johnson είχε συνεργαστεί με τον Bruce Willis στο ξεκίνημα του, όταν ήταν κασκαντέρ, και αυτό που αντίκρυσε στον ηθοποιό όταν άρχισαν τα γυρίσματα στην ταινία αυτή, τον αποθάρρυνε και τον έκανε να στενοχωρεθεί. «Ήταν σαφές ότι δεν ήταν ο Μπρους που θυμόμουν», λέει στους LA Times. Στη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν αρκετές οι φορές που ρωτούσε τους υπόλοιπους στο στούντιο τον λόγο που βρίσκεται εκεί.

Κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση να αλλάξουν τον τρόπο που γυρίζουν και σημεία στο σενάριο, ώστε να καλύψουν το εμφανές πρόβλημα του Willis.

«Κάποιος του έδινε μια ατάκα και δεν καταλάβαινε τι σήμαινε. Ήταν απλά μια μαριονέτα. Μετά την εμπειρία μας στο White Elephant, αποφασίσαμε ως ομάδα ότι δεν θα κάναμε άλλο. Είμαστε όλοι οπαδοί του Bruce Willis και η συμφωνία αυτή μας φάνηκε λάθος και τελικά ήταν ένα θλιβερό τέλος σε μια απίστευτη καριέρα», δήλωσε ο Johnson.

Wrong Place, 2022

Σε αυτό το σημείο η κατάσταση του είχε αρχίσει να οδεύει προς το χειρότερο δυνατό και ο σκηνοθέτης Mike Burns, αυτός που συνεργάστηκαν στο Out of Death, κατάλαβε πως η προηγούμενη εμπειρία του δεν ήταν απλά μια κακή περίοδος για τον Willis. Τότε αποφάσισε πως δεν θα ξανασυνεργαστεί μαζί του.

Paradise City, 2022

Σε αυτή την ταινία, όπου εμφανιζόταν και ο John Travolta, ο Bruce Willis είχε πια χάσει επαφή. Η Teri Martin, υπεύθυνη παραγωγής, που είχε ξανασυνεργαστεί μαζί του στο White Elephant, περιέγραψε στους LA Times μια κατάσταση αδιέξοδη.

«Έδειχνε τόσο χαμένος και έλεγε “Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ”. Πάντα προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο δυνατό. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, και έχω τον απόλυτο θαυμασμό και σεβασμό για το έργο του, αλλά ήταν καιρός να αποσυρθεί».

Χρυσά Βατόμουρα: Ακυρώνουν το βραβείο του Bruce Willis μετά τα νέα για την υγεία του

Τι είναι η μετωποκροταφική ανοία – Γιατί είναι από τις πιο ανίατες μορφές ανοίας

Η μετωποκροταφική ανοία είναι μια από τις χειρότερες μορφές ανοίας, από τις πιο ανίατες, ακριβώς γιατί καθυστερεί πολύ περισσότερο η διάγνωσή της και όταν γίνει αυτή, έχει πια κυριαρχήσει.

«Χτυπά τα μέρη του εγκεφάλου που μας κάνουν πιο ανθρώπινους», δήλωσε ο δρ. Bruce Miller, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο στους New York Times.

Η FTD (η επίσημη ονομασία της νόσου), προσβάλει κυρίως άτομα κάτω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει ότι ο Bruce Willis είχε προβλήματα την τελευταία 10ετία τουλάχιστον. 

Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 50.000 περιπτώσεις FTD, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Οργάνωσης για τον Μετωποκροταφικό Εκφυλισμό, Suzan Dickinson. Ο αριθμός αυτός όμως, επειδή η FTD είναι δύσκολα διαγνώσιμη, μπορεί να είναι τρομερά χαμηλός.

Δεν υπάρχει εξέταση αίματος ή ένας μόνο βιοδείκτης για τη διάγνωση της πάθησης, αλλά οι γιατροί  την εντοπίζουν με βάση τα συμπτώματα και τη νευροαπεικόνιση. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερα από τρία χρόνια για να λάβουν ακριβή διάγνωση. Μια σάρωση εγκεφάλου σε ένα άτομο με FTD μπορεί να δείξει ατροφία ή συρρίκνωση στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και είναι και ο μόνος δείκτης που επιτρέπει στους γιατρούς να μην παρεξηγήσουν την FTD με κάποια ψυχική νόσο, όπως διπολική διαταραχή.

Σύμφωνα με τον Miller, η FTD στο ξεκίνημα της επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά με τον ασθενή να ξεστομίζει βωμολοχίες ή να μιλάει πολύ δυνατά και να συμπεριφέρεται εν γένει απαθώς, να έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Όσο εξελίσσεται η νόσος, επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που εδράζονται οι οργανωτικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα και να προβαίνει σε αλόγιστες συμπεριφορές, όπως υπερβολικές σπατάλες, όπως επισημαίνει ο Dr. Joel Salinas, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο NYU Langone Health. Έχει καταγραφεί ως και περίπτωση ατόμων που κατανάλωναν μπουκάλια με σιρόπια ή αλκοόλ.

Το πιο ανησυχητικό, είναι αυτό που αναφέρεται στους New York Times, ότι οι ασθενείς έχουν 6 ως 8 χρόνια ζωής από την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που υπερβαίνουν αυτό το διάστημα. Ο Bruce Willis είναι μια τέτοια περίπτωση.

«Δεν υπάρχει θεραπεία – αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του να μην υπάρχει θεραπεία για μια ασθένεια και του να λέμε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», εξήγησε.

Ως μοναδικά εργαλεία επιβράδυνσης του εκφυλισμού, οι γιατροί συστήνουν τις μεθόδους που συστήνονται συνολικά στην άνοια, δηλαδή εργοθεραπεία και λογοθεραπεία και εκπαίδευση του γνωστικού τμήματος του εγκεφάλου.