Στους 78 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσουν ως το 2030 οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, το οποίο μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 40%, σύμφωνα με τον WHO. Στην έρευνα που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρεται ότι η διαρκής γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, θα επιφέρει άνοδο στα νούμερα αυτής της νευρολογικής ασθένειας, τα αίτια της οποίας μπορεί να είναι το εγκεφαλικό, κάποια εγκεφαλική βλάβη ή το Alzheimer.

Κάθε χρόνο ξοδεύονται 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια για έρευνες σχετικά με την άνοια και για τους ασθενείς. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 τρισ. ως το 2030, όταν και ο αριθμός των ασθενών από τα 55 εκατομμύρια θα πάει στα 78. Ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη για το 2050, με τους πάσχοντες από άνοια να ξεπερνούν τα 139 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια αύξηση 2.5 φορές πάνω από τον σημερινό αριθμό!

«Η άνοια κλέβει από εκατομμύρια ανθρώπους τις μνήμες τους, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους, αλλά κλέβει κι από εμάς τους ανθρώπους που ξέρουμε και αγαπάμε. Η άνοια είναι μια παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο για τις πλούσιες χώρες. Το 60% των νοσούντων μένουν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Ο κόσμος αποτυγχάνει με την άνοια και αυτό μας πονάει όλους» ανέφεραν ο Τέντρος Γκεμπρεχεσούς και η Κάθριν Σίχερ, ο επικεφαλής δηλαδή του WHO και η υπεύθυνη του τμήματος υγείας του Οργανισμού.

Μόλις το 25% των χωρών στον κόσμο διαθέτουν πλάνο για την αντιμετώπιση της άνοιας ως προς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Τα φάρμακα, τα προϊόντα υγιεινής και οι προσαρμογές στην οικεία των νοσούντων είναι προνόμιο των χωρών με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως η ζωή για το 60% των ασθενών θα έχει μεγαλύτερες δυσκολίες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ευκολία πρόσβασης και αγοράς των αναγκαίων εργαλείων.

Σύμφωνα με τον WHO υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει την πιθανότητα της άνοιας, όπως ο έλεγχος της υπέρτασης, του διαβήτη, η σωστή διατροφή, η σχεδόν μηδενική χρήση καπνού και αλκοόλ, μπορούν να βοηθήσουν και να αποτρέψουν ενδεχομένως.

Η Σίχερ αναφέρει στο Euronews ότι μέσα σε αυτά τα 55 εκατομμύρια υπάρχει κι ένα 10% που πλήττει ανθρώπους κάτω από τα 65 έτη.