Ο οίκος Kashket & Partners είναι το «νήμα» που συνδέει τις βασιλικές σημαντικές στιγμές της Βρετανίας. Εδρεύει στο Τότεναμ και έχει δημιουργήσει στο παρελθόν στρατιωτικές στολές για κάθε είδους ιστορικές τελετές. Τώρα το ξανακάνει για την επερχόμενη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Περισσότεροι από 6.000 Βρετανοί στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση στις 6 Μαΐου, στη μεγαλύτερη τελετουργία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και επτά δεκαετίες.

Ο οίκος Kashket είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία κάθε μεμονωμένης στολής για τη μεγάλη μέρα του βασιλιά και ετοιμάζει περίπου 8.000 ξεχωριστές στολές, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Evening Standard», στις οποίες θα πρέπει να κεντηθεί πολύ προσεκτικά το νέο επίσημο μονόγραμμα «CR III», που επέλεξε ο βασιλιάς Κάρολος και θα χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της βασιλείας του.

Οι στολές της στέψης κατασκευάζονται εδώ και εννέα χρόνια

Αν και πρόκειται για ένα εγχείρημα-μαμούθ, η οικογενειακή επιχείριση διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία στολών. Η ομάδα αριθμεί περισσότερους από 40 ράφτες και έχει κάνει τελετουργικά ρούχα για γαλαζοαίματους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων οκτώ βασιλιάδων διάφορων χωρών και επίσης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Δημιούργησε τις βασιλικές ενδυμασίες τόσο για τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ όσο και για του πρίγκιπα Χάρι, καθώς και 2.000 στολές που φορέθηκαν στις αντίστοιχες τελετές. «Κρύβονται» πίσω από τους διάσημους κόκκινους χιτώνες των Φρουρών του Βασιλιά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και από τα εμβληματικά παλτά της φρουράς των Yeomen Warders -ευρύτερα γνωστών και ως Beefeaters- στον Πύργο του Λονδίνου. Ο οίκος έχει επίσης σύμβαση για την παροχή στολών για τις Ένοπλες Δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Σχεδόν κάθε κομμάτι στρατιωτικής στολής που βλέπετε, είναι φτιαγμένο από εμάς», δήλωσε στην εφημερίδα «The Evening Standard» το μέλος τέταρτης γενιάς της οικογένειας, Nathan Kashket και συμπλήρωσε: «Αλλά τώρα ανεβαίνουμε επίπεδο».

Ο 25χρονος, ο οποίος πλέον διευθύνει την εταιρεία, λέει ότι τα σχέδια για την στέψη του νέου μονάρχη βρίσκονται στην πραγματικότητα στο στάδιο της κατασκευής εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια. «Όταν άρχισαν οι ψίθυροι πέρυσι ότι η στέψη θα γινόταν τον Μάιο, ξέραμε ότι θα περνούσαμε πολύ “απασχολημένα” Χριστούγεννα», αποκάλυψε στην εφημερίδα και συνέχισε: «Οι ρυθμοί ήταν ξέφρενοι».

Ο Kashket εξηγεί ότι, σε κανονικές συνθήκες, χρειάζονται έξι έως οκτώ εβδομάδες για να κατασκευαστεί μια στολή, αλλά η ομάδα μπορεί να τις τελειοποιήσει σε μόλις δύο ημέρες για τόσο βαρυσήμαντα γεγονότα. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή της καριέρας του: «Είναι τεράστια ευθύνη, αλλά δεν θα μπορούσα να νιώσω πιο περήφανος», είπε χαρακτηριστικά.