Μετά από 375 χρόνια εικασιών και εξερεύνησης, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τελικά την ύπαρξη μιας «αγνοούμενης» ηπείρου γνωστής ως Zealandia ή Te Riu-a-Māui στη γλώσσα των Μαορί. Αυτή η ήπειρος, η οποία έχει μέγεθος περίπου 1,89 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, ήταν κάποτε μέρος μιας αρχαίας υπερηπείρου που ονομάζεται Γκοντβάνα, η οποία περιλάμβανε επίσης τη Δυτική Ανταρκτική και την Ανατολική Αυστραλία πριν από περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, η Ζηλανδία άρχισε να «απομακρύνεται» από τη Γκοντβάνα, για λόγους που οι γεωλόγοι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν, πριν από περίπου 105 εκατομμύρια χρόνια. Καθώς το έκανε, βυθίστηκε σταδιακά κάτω από τα κύματα, με πάνω από το 94% της ξηράς να παραμένει υποβρύχια για χιλιετίες.

Η ύπαρξη της Ζηλανδίας καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1642 από τον Ολλανδό επιχειρηματία και ναύτη Abel Tasman, ο οποίος βρισκόταν σε μια αποστολή να βρει τη «μεγάλη Νότια Ήπειρο» ή Terra Australis. Ενώ ο Τάσμαν δεν κατάφερε να βρει αυτή τη νέα γη, συνάντησε τους ντόπιους Μαορί όταν προσγειώθηκε στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Παρά την εχθρότητά τους απέναντί ​​του, οι Μαορί παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες για τη γύρω στεριά, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μιας μεγάλης στεριάς στα ανατολικά. Ωστόσο, θα χρειαστούν σχεδόν 400 χρόνια για να συμφωνήσουν οι επιστήμονες σχετικά με την ύπαρξη της Ζηλανδίας.

Το 2017, μια ομάδα γεωλόγων έγινε πρωτοσέλιδο όταν ανακοίνωσαν την ανακάλυψη της Zealandia –Te Riu-a-Māui στη γλώσσα των Μαορί. Μια τεράστια ήπειρος 1,89 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων (4,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων) είναι περίπου έξι φορές το μέγεθος της Μαδαγασκάρης