Μπορεί η Blue Origin του Jeff Bezos να μην είναι πρωτοπόρος εταιρεία στα εμπορικά διαστημικά ταξίδια, αλλά μπορεί να περηφανεύεται ότι στις δικές της πτήσεις βρέθηκαν οι γηραιότεροι άνθρωποι που πήγαν στο διάστημα. Ο William Shatner, ο ηθοποιός που έγινε γνωστός από τη σειρά ταινιών Star Trek, έγινε σε ηλικία 90 ετών ο γηραιότερος που βρέθηκε στο διάστημα, παίρνοντας τα σκήπτρα από την 82χρονη πιλότο Wall Funk που ήταν στην πρώτη πτήση της εταιρείας.

«Ελπίζω να μην επανέλθω ποτέ απ΄αυτό» ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ο William Shatner κατά την επιστροφή του New Shepard από το διάστημα, εννοώντας προφανώς ότι δεν τον ενόχλησαν καθόλου οι μικρές επιδράσεις που αφήνει στον οργανισμό ένα ταξίδι στο διάστημα, από τη στιγμή που έζησε το όνειρο. Ας μην ξεχνάμε πως για τους ηθοποιούς του Star Trek και του Star Wars στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, το διάστημα ήταν μια μυθολογία και το ότι το ζει ο Captain Kirk στην πραγματικότητα, είναι κάτι το συγκλονιστικό για τον ίδιο.

Ο Καναδός έπαιξε για 4 δεκαετίες τον καπετάνιο του USS Enterprise, αλλά ενδεχομένως αυτά τα 11 λεπτά που βρέθηκε στο διάστημα να έγιναν αισθητά περισσότερο. «Είμαι τόσο γεμάτος με συναισθήματα για αυτό που έγινε. Είναι εξωπραγματικό. Είναι πέρα από την ίδια τη ζωή και την ύπαρξή μου. Δεν έχει να κάνει με τους μικρούς πράσινους ανθρώπους και την μπλε τροχιά. Έχει να κάνει με το μέγεθος, την ταχύτητα και το ξαφνικό που έχουν η ζωή και ο θάνατος.

https://www.intronews.gr/6149-2-elon-musk-jeff-bezos-2-megistanes-anoisia

Τη μια στιγμή βλέπεις το μπλε χρώμα του πλανήτη να σε τυλίγει και ξαφνικά βρίσκεσαι να κοιτάς το απόλυτο σκοτάδι. Πρέπει κάθε άνθρωπος να το κάνει αυτό, πρέπει όλοι να δουν αυτό που είδα» είπε με εμφανή ευτυχία ο William Shatner στους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια έκανε ένα άκρως ποιητικό tweet: «ένα αγόρι παίζει στην ακτή, ενώ μια πράσινη αλήθεια απλώνεται ανεξερεύνητη μπροστά μου».

Ο William Shatner τους ένωσε όλους

Ο Jeff Bezos ήταν εξίσου ενθουσιασμένος, μιας και μικρός συνήθιζε να παίζει με τα αδέρφια του το Star Trek και διάλεγε πάντοτε να κάνει τον Captain James Tiberius Kirk. Γι΄αυτό και οδήγησε αυτός το αμάξι που μετέφερε το πλήρωμα του New Sheppard από τα κεντρικά της Blue Origin στον πύραυλο απογείωσης. Ο Jacki Cortese, ο σχολιαστής της 18ης πτήσης του διαστημικού σκάφους, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι μια στιγμή για να με τσιμπήσει κάποιος, να ξέρω πως δεν ονειρεύομαι ότι ο Captain James Kirk πάει όντως στο διάστημα».

Η NASA δεν έλειψε από τον χορό της συγκίνησης. «Σου ευχόμαστε τα καλύτερα στην πτήση σου στο διάστημα. Είσαι και πάντοτε θα είσαι ένας φίλος για εμάς» έγραψε σε ένα tweet για τον William Shatner. Το New Sheppard απογειώθηκε για να φτάσει σε ύψος 66.5 μιλίων, δηλαδή πάνω από τα 62 μίλια που έχει οριστεί η γραμμή Karman, δηλαδή το διαστημικό όριο για τη Γη.

Δριμεία κριτική του Πρίγκιπα William για τα ταξίδια στο διάστημα

Ο Bezos έχει ήδη διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να γίνουν εισιτήρια πτήσεων στο διάστημα και να τα δωρίζει σε κάθε πτήση σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, με στόχο σαφώς να καθιερώσει τον διαστημικό τουρισμό. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Space-X, η οποία θα στείλει τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά ανθρώπους στο διάστημα, ώστε να μείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Θα έχει ενδιαφέρον αν στον τρελό ανταγωνισμό του με τον Bezos, ο Musk επιλέξει τον δικό του «William Shatner», ίσως κάποιον ηθοποιό από το Star Wars. Ο Mark Hamill για παράδειγμα είναι ένας καλός υποψήφιος.

Κι ενώ ο διαστημικός ανταγωνισμός αυξάνεται, ο Πρίγκιπας William άσκησε κριτική σε Bezos, Musk και Branson που ασχολούνται με το διάστημα και όχι αυτόν τον πλανήτη. «Χρειαζόμαστε τους δισεκατομμυριούχους να εστιάσουν στο πώς θα φτιάξει αυτός ο πλανήτης που ζούμε και όχι να βρουν έναν άλλο πλανήτη για να ζήσουμε. Δε μπορούμε να έχουμε πλέον μόνο έξυπνες δηλώσεις και καμία πράξη» τόνισε μιλώντας στο BBC. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και πατέρας του, ο Πρίγκιπας Κάρολος, που αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητό του χρησιμοποιεί τυρί και κρασί ως καύσιμο.

* Φωτογραφία: Getty Images