Οι δημιουργίες από τρισδιάστατο εκτυπωτή πολλές φορές μας αφήνουν με ανοιχτό το στόμα, για την ποιότητα και την λεπτομέρεια της αποτύπωσης. Ως τώρα, βέβαια, οι δημιουργίες αφορούσαν οτιδήποτε εκτός από… φαγητό. Μήπως ήλθε, όμως, η ώρα να αναθεωρήσουμε και να αρχίσουμε να τρώμε κατευθείαν ψεύτικο κρέας από τον εκτυπωτή 3D, εκτός από το φούρνο ή την κουζίνα; Αυτό σχεδιάζει μια ισπανική εταιρία, που εγγυάται εκτός από εμφάνιση και «απόλυτη γεύση».

 Η Cocuus είναι μια νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας με έδρα σε μια βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία. Έναν τόπο που αγαπάει το φαγητό και ιδιαίτερα το κρέας. Η εταιρεία έχει ήδη πειραματιστεί με στρείδια, τόνο, φουά γκρα, μπέικον, ψήγματα, μπριζόλες και χοιρινό κρέας. Αν και η μπριζόλα και το χοιρινό κρέας περιέχουν πράγματι κρέας, αλλά τα πιάτα είναι ο καρπός πολυετούς έρευνας για «μιμητικά τρόφιμα».

Η εταιρία ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια από την Πάτσι Λαρούμπε και τον Ντανιέλ Ρίκο. Βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση για να συνδυάσει την επιστήμη, την τεχνολογία και τη διατροφή. Το ζευγάρι αποφάσισε να κολυμπήσει κατευθείαν στα βαθιά: «Εκτύπωσε» μια χοιρινή μπριζόλα 3D και την ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Λαρούμπε για να αφοσιωθεί σ’ αυτή την ιδέα άφησε δουλειά που της απέφερε εισοδήματα σχεδόν 100.000 ευρώ το χρόνο.

Αντί να αποτανθούν στην τοπική αγορά, αποφάσισαν να βάλουν τη μπριζόλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, το Twitter και το LinkedIn. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Έλαβαν κάπου 700.000 απαντήσεις! Μία απ’ αυτές ήταν από την αμερικανική εταιρείας τροφίμων Cargill, η οποία είναι πλέον ένας από τους κύριους επενδυτές της Cocuus.

Τα τελευταία χρόνια, η ισπανική εταιρεία, η οποία επίσης ειδικεύεται στις φόρμουλες και τα μηχανήματα πίσω από τα τυπωμένα τρόφιμα,  έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει εκτυπωτές ειδικά σχεδιασμένους για να δημιουργούν τρόφιμα, που μιμούνται τη γεύση και την υφή ενός κρέατος και του ψαριού. Το υλικό του μπορεί επίσης να παράγει γεύματα που διεγείρουν τα μάτια και την όρεξη ανθρώπων που δυσκολεύονται να καταπιούν.

Μεγάλο μέρος της έμπνευσης για το ψεύτικο κρέας προήλθε από τις μεταφορικές μηχανές που μεταφέρουν το πλήρωμα του USS Enterprise στο θρυλικό πια Star Trek. H εταιρεία αποτελείται από φυσικούς, μαθηματικούς, αλλά και λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, αντί για χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων.

Ψεύτικο κρέας από απορριπτέο κρέας

Ποια είναι τα βασικά υλικά παρασκευής; Το μπέικον και το φουά γκρα της Cocuus παρασκευάζονται από μια παχιά πάστα λαχανικών, η μπριζόλα του περιέχει πραγματικό βοδινό κρέας από τα 50 κιλά κρέατος που απορρίπτονται ή μετατρέπονται σε τροφή για γάτες όταν σφάζεται μια αγελάδα. Το λίπος της μπριζόλας είναι φτιαγμένο από μείγμα φυτών, καθιστώντας το πολύ χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από το πραγματικό.

Η Cocuus και ο συνεργάτης της Foody’s έχουν πουλήσει 80.000 μονάδες φουά γκρα χωρίς κρέας και 200.000 μονάδες βίγκαν μπέικον χωρίς χοληστερόλη από τότε που τα προϊόντα εμφανίστηκαν στα ράφια των καταστημάτων Carrefour τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Cocuus έχει επίσης την παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιό της στην πόλη Τουντέλα να παράγει 1.000 τόνους ψεύτικο κρέας, όπως μπέικον και φουά γκρα. Υπερηφανεύονται ότι είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έχει καταφέρει να το κάνει αυτό σε βιομηχανική και όχι σε πειραματική κλίμακα.

Η μίμηση ειδικά για το ψεύτικο κρέας είναι πλήρης. Υπάρχουν που επινοούν τύπους και τεχνολογίες που είναι ριζικά διαφορετικές και επικεντρώνονται στη γεύση.

Οι αντιδράσεις, βέβαια, ανάμεσα στους εραστές του παραδοσιακού κρέατος είναι αναμενόμενες. Πολλοί, πάντως, έρχονται όταν μαθαίνουν περισσότερα για την εταιρεία με το ψεύτικο κρέας καταλαβαίνουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερα χρήματα για τις αγελάδες τους χάρη στη νέα τεχνολογία που αγκαλιάζει τα μέρη που παραδοσιακά πετούσαν ή ταΐζονταν στις γάτες. Ακόμα κι αυτοί που διαφωνούν, προσκαλούνται να δοκιμάσουν και να πουν τη γνώμη τους για τη γεύση. Στα σχέδια της προώθησης, επίσης, είναι και η δημιουργία αλυσίδας εστιατορίων, πρώτα στην Ισπανία και μετά στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, όπου θα σερβίρεται αποκλειστικά ψεύτικο κρέας και άλλα τέτοια εδέσματα.

** Με πληροφορίες από Guardian.