Το βράδυ του Σαββάτου παρατηρηθηκε σε περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο το γνωστό «δαχτυλίδι» γύρω από το φεγγάρι.

Συγκεκριμένα κάτοικοι το είδαν στο στο Staffordshire, τα West Midlands, το Surrey, το Berkshire, το Dorset, το Yorkshire και το Isle of Wight, αναφέρει το BBC.

Πιο συγκεκριμένα το «φωτοστέφανο» γύρω από τη Σελήνη είναι ένας ακόμη καιρικός δείκτης και εμφανίζεται, όταν το σεληνόφως περνά μέσα από στρώματα νεφών που βρίσκονται σε ύψος 6 έως 10 χιλιομέτρων. Στο ύψος αυτό τα σύννεφα αποτελούνται από κρυσταλλικούς πάγους.

Σύμφωνα με το Met Office, το φωτοστέφανο μπορεί να υποδηλώνει ότι οι βροχοπτώσεις μπορεί να πλησιάζουν.

Οι κρύσταλλοι επενεργούν σαν πρίσμα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Επειδή τα σύννεφα αυτά προηγούνται κατά 24 με 48 ώρες από κάποια καταιγίδα, το φωτοστέφανο της Σελήνης είναι ένας πολύ καλός δείκτης επερχόμενης κακοκαιρίας.

Ο γεωγράφος Simon Collins δήλωσε ότι ήταν «χαρούμενος» που είδε το φωτοστέφανο.

«Είμαι δεινός παρατηρητής καιρού [και] διευθύνω έναν τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, οπότε είμαι πάντα ευτυχής να βλέπω υπέροχα καιρικά φαινόμενα, όπως έκαναν τόσοι άλλοι χθες το βράδυ», δήλωσε ο 57χρονος, ο οποίος τράβηξε μια φωτογραφία στο Reigate του Surrey το βράδυ του Σαββάτου.

Κάποιοι περιέγραψαν το περιστατικό ως «εκπληκτικό», ενώ άλλοι το περιέγραψαν ως «πολύ περίεργο» και «σαν νυχτερινό ουράνιο τόξο».

Πηγή φωτογραφίας: SUE KETTERIDGE