Για χρόνια, τη δικαστική διαμάχη του Τζόνι Ντεπ με την πρώην σύζυγό του, την Άμπερ Χερντ, παρακολουθούσαν κόσμος και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κατάληξη, η δίκη το 2022, είχε ως αποτέλεσμα συμβιβασμό μεταξύ των δύο.

Στη διάρκεια της συναισθηματικά φορτισμένης περιόδου, ο Ντεπ στράφηκε στην Τέχνη ως δημιουργική εκτόνωση και προσφάτως αποκάλυψε μια αυτοπροσωπογραφία του την οποία έκανε το 2021 βασισμένος σε φωτογραφία του τού 2015 για τον Christian Dior Parfums.

Το έργο, με τίτλο «Five (Πέντε)», διατίθετο αποκλειστικά από την Castle Fine Art. Έκανε την αυτοπροσωπογραφία του στο στούντιο του Βρετανού εικονογράφου Ralph Steadman.

Τον τράβηξε αυτό το πορτρέτο του – τη φωτογραφία είχε τραβήξει ο Γάλλος διευθυντής δημιουργικού Jean-Baptiste Mondino – λόγω της πολύχρονης συνεργασίας του με τον οίκο Dior.

Ο πίνακας δείχνει τον Ντεπ να κοιτάζει τον φακό της φωτογραφικής μηχανής, με εκφραστικά χρώματα στο περίγραμμα των ματιών και χειλιών του. Σε μια άκρη, πέντε σημάδια, σαν σημάδια σε τοίχο κελιού, δηλώνουν το πόσα χρόνια κράτησε η διαμάχη του με τη Χερντ.

«Αυτή η εικόνα συλλαμβάνει τη συναισθηματική εξάντληση που αισθανόταν ο Τζόνι όταν ολοκλήρωσε το έργο το 2021, καθώς όπου νά ‘ναι θα έμπαινε στον πέμπτο χρόνο μιας δύσκολης περιόδου της ζωής του.

Πρόσθεσε το γραπτό σχόλιο των «πέντε» σημαδιών καταμέτρησης ως αναγνώριση αυτής της χρονικής στιγμής.

Για τον Τζόνι, αυτή η εικόνα συμβολίζει τη σημασία της αλήθειας και την ακλόνητη στήριξη από όσους μένουν κοντά σου σε δύσκολες περιόδους» αναφέρεται σε ανακοίνωση για τον πίνακα.

Έως την 1η Αυγούστου, περιορισμένος αριθμός αντιγράφων ήταν διαθέσιμος αντί 2.494 δολαρίων το κάθε ένα μέσω της Castle Fine Art· από αυτό το ποσό, 200 δολάρια θα πήγαιναν στη μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση Mental Health America.