Σε κατάσταση που όμοια της δεν έχει συναντηθεί ξανά στην Κίνα τους προηγούμενους 14 μήνες βρίσκεται το Πεκίνο. Μετά το μεγάλο ξέσπασμα διασποράς του κορωνοϊού στη Σανγκάη που φέρνει κάθε μέρα νέο ρεκόρ θανάτων, οι αρχές στην πρωτεύουσα έχουν αποφασίσει να πάνε άμεσα σε αυστηρό έλεγχο και χθες έκαναν 3.7 εκατομμύρια τεστ στους κατοίκους της πόλης, έχοντας ως επίκεντρο την περιοχή Τσαογιάνγκ, που αποτελεί ένα εμπορικό κέντρο και έχει τις περισσότερες ξένες πρεσβείες, άρα τους περισσότερους ανθρώπους που μπορεί να έχουν έρθει από το εξωτερικό.

Το πρωί της Δευτέρας ήταν το ξεκίνημα μιας πενθήμερης διαδικασίας που θα υποβάλλει τους κατοίκους συνολικά σε τρία τεστ, κάτι που σημαίνει πως ως την Παρασκευή θα έχουν κάνει οι 21.5 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας από τρεις εξετάσεις ο καθένας.

Οι ουρές στα ειδικά κέντρα εξέτασης για ανίχνευση κορωνοϊού ήταν τεράστιες όλη τη Δευτερά, με περίπου μισό εκατομμύριο από τα 3.7 να έχουν βγει αρνητικοί, με τα υπόλοιπα να είναι σε αναμονή. Μετά την Τσαογιάνγκ παίρνουν σειρά οι υπόλοιπες 4 μεγάλες περιφέρειες του Πεκίνου.

Μάλιστα, υπό τον φόβο του απόλυτου lockdown, στο Πεκίνο σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ, με κόσμο να σπεύδει να αγοράσει τα απαραίτητα για αρκετές ημέρες και με τις εφαρμογές delivery φαγητού να ξεπουλάνε και να αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Κάποια καταστήματα αναγκάστηκαν να επεκτείνουν το ωράριο τους, ενώ οι αρχές προέβησαν σε ανακοίνωση όπου συνιστούσαν ψυχραιμία. «Τα καθημερινά αγαθά είναι σε πληρότητα και οι τιμές θα μείνουν σταθερές», αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης που αποτελούν τη φωνή της κυβέρνησης.

Αυτή η τακτική είναι αποτέλεσμα της εμφάνισης 29 κρουσμάτων την Κυριακή, παρόλο που σύμφωνα με τις αρχές τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν σε περιοχές που είναι ήδη υπό επιδημικό έλεγχο. «Το ξέσπασμα στο Πεκίνο είναι γρήγορο και σκληρό. Έχουμε βρεθεί ξανά σε μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Xu Hejian, εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του Πεκίνου. Από την Παρασκευή έχουν βρεθεί 80 περιπτώσεις κορωνοϊού και τα όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη κρατάνε τις αρχές σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Στη Σανγκάη το σκληρό lockdown συνεχίζεται, με 8 περιοχές να λειτουργούν υπό τον κανόνα της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι για τους κατοίκους τους, ενώ δε χρειάζεται να αναφερθεί πως όσοι φεύγουν για επαγγελματικούς λόγους, απαγορεύεται να μετακινηθούν σε άλλες περιφέρειες της Σανγκάης. Την Δευτέρα στη Σανγκάη ανακοινώθηκαν 17.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, 1.661 με συμπτώματα και 15.319 ασυμπτωματικά, ενώ 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το Σάββατο που είναι η κινέζικη Πρωτομαγιά, όλες οι εκδηλώσεις έχουν ανασταλλεί, όπως και οι μετακινήσεις, αφού πρόκειται παραδοσιακά για μία ημέρα με μεγάλο εσωτερικό τουρισμό. Στο Πεκίνο έχουν ακυρωθεί όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα αθλητικά events και κάθε εκδήλωση που περιλαμβάνει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σανγκάη: «Χλωμή» η χαλάρωση των μέτρων – Τους 48 έφτασαν οι νεκροί

Πρωτοφανείς εικόνες στην Σανγκάη: Υγειονομικοί σπάνε πόρτα 92χρονης για να τεθεί σε καραντίνα

Elon Musk: Το Twitter είναι ουσιαστικά δικό του – Στα 44 δισ. δολάρια η εξαγορά του